Také "skóre" ako Šimkovičová nemá žiaden minister, hovorí Parák. Adepti na riaditeľov nechcú skončiť v mlynčeku na mäso, povedal Machala

3.9.2024 21:47

V relácii Téma dňa diskutovali generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala (nom. SNS) a tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) za kultúru René Parák. Rozprávali sa o odvolávaní, neziskových organizáciách aj o pôsobení Martiny Šimkovičovej na rezorte.

20240903 - TEMA-DNA
Foto: ta3

Bombový začiatok školského roka 

V druhý školský deň školami otriasol falošný bombový útok, ktorý nahlásil zatiaľ neznámy páchateľ.

Machala túto situáciu okomentoval slovami, že sa spoločnosť ocitla vo vypätom stave, a bolo by dobré upokojiť vášne. „Toto si nezaslúžia deti ani pedagógovia, aby takto začínal školský rok,“ dodáva.

Parák verí, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok bude túto udalosť riešiť, a že sa polícia dopátra k páchateľovi.

Pád do mlynčeka na mäso

Moderátor relácie Peter Bielik naznačil, že Slovensko zažíva horúcu jeseň, keďže v lete politici veľmi neriešili nutné témy, a rovnako tak situácia naberá na obrátkach aj v kultúre. Mieri na odvolávanie riaditeľov štátnych inštitúcií, ako je Slovenské národné divadlo či Slovenská národná galéria.

Generálny tajomník prezradil, že odvolávanie riaditeľov je len začiatok "projektov, ktoré ministerstvo plánuje čoskoro prezentovať spoločnosti."

„Stále dookola sa deklaruje, že sme ničitelia kultúry, teda stále to prezentuje jedna politická sila. Je to práveže naopak, my sa snažíme vniesť do kultúry poriadok. A aby sme to dosiahli, musíme robiť nepopulárne rozhodnutia,“ vysvetľuje Machala.

Tvrdí, že nie je jednoduché nájsť náhradu za odvolaných štatutárov. Podľa jeho slov často zvažujú, či sa dajú naverbovať „do mlynčeka na mäso“. „Pretože akéhokoľvek odborníka oslovíme, tak jeho prvá otázka je, či ho médiá nezlynčujú za to, že bude spolupracovať s ministerkou kultúry,“ opisuje Machala.

Masívny odpor v kultúre

Moderátor požiadal Paráka, aby porovnal prácu terajšej ministerky kultúry s vtedajšou šéfkou rezortu Natáliou Milanovou. Odpovedal mu, že to nie je úplne možné.

„Dve masové petície, ktoré podpísalo nad 180-tisíc ľudí, dve odvolávania v parlamente a desaťtisíce ľudí v uliciach. Takéto skóre nemá žiadny ďalší minister. Nikto v kultúrnej obci nespôsobil takýto masívny odpor ako Šimkovičová,“ kritizuje Parák.

Na dosadzovanie nových riaditeľov Parák reagoval slovami, že ani zďaleka to nie je „taká selanka“, ako to opisuje Machala. Podľa neho dosadení ľudia nemajú žiadne skúsenosti a kompetenčne nedosahujú úroveň ako odvolaní šéfovia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok