Šutaj Eštok oznámil, že na stovkách škôl nahlásili bombu. Polícia to vyšetruje ako teroristický útok

3.9.2024 09:12 , Aktualizované: 3.9.2024 16:12

Rozruch na slovenských školách. V približne 270 školách na Slovensku nahlásili v utorok ráno bomby. Situáciu preverovali policajti, bombovú hrozbu zatiaľ nepotvrdili. Prípad vyšetrujú ako teroristický útok.

Na takmer 270 školách na Slovensku nahlásili v utorok ráno bombu. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s tým, že na miestach zasahuje polícia a reálnosť bombovej hrozby sa vyhodnocuje.

Polícia začala trestné stíhanie

Pre bombovú hrozbu na stovkách škôl na Slovensku začala polícia trestné stíhanie. Vedie ho vo veci teroristického útoku. Na utorkovej tlačovej to uviedol viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.

K hrozbe bombového útoku sa vyjadril aj prezident

Bombové hrozby na základných školách dôrazne odsudzuje aj prezident.

„S rozhorčením som prijal správu, že len deň po začiatku školského roka čelili stovky základných škôl hrozbe bombového útoku. Zásah do vyučovania tisícov detí, strach ich rodičov a stres stoviek učiteliek a učiteľov je výsledkom odsúdeniahodného konania niekoho, kto si buď neuvedomuje dôsledky svojich činov, alebo hlboko pohŕda prácou pedagógov, policajtov i obavami rodičov. Takéto správy sa množia vo viacerých oblastiach, spôsobujú čoraz väčšie obavy, komplikácie i skutočné hospodárske škody a zasluhujú si prísny trest. Verím, že polícia nasadí všetky sily, aby boli páchatelia čím skôr odhalení a zaslúžene potrestaní,“ uviedol Peter Pellegrini.

Anketa

Ako by podľa vás mali školy a polícia reagovať na opakované bombové hrozby?

Zaviesť tvrdšie tresty pre tých, ktorí bombové hrozby nahlasujú.
- %
Okamžite evakuovať školu a zrušiť vyučovanie.
- %
Zaviesť prísnejšie bezpečnostné opatrenia, ale pokračovať vo vyučovaní.
- %
Informovať rodičov a nechať na nich, či deti pošlú do školy.
- %
Celkovo hlasov: 112

Opozícia odsudzuje bombové hrozby v školách

KDH apeluje na ľudí, aby prestali s písaním výhražných e-mailov. SaS kritizuje ministerstvo vnútra za to, že nevyvinulo dostatočnú aktivitu, aby sa situácie neopakovali. PS zase vyzýva premiéra Roberta Fica, aby pre bombové hrozby v školách zvolal Bezpečnostnú radu SR.

„Mnohí riaditelia škôl dnes stáli opäť pred dilemou, či v dôsledku zbabelých internetových podliakov pošlú deti domov, alebo po zodpovednom preverení situácie aj v spolupráci s políciou budú pokračovať vo vyučovaní. Naše deti trpeli neprimerane dlho zatvorenými školami počas pandémie ochorenia COVID-19 a nemôžeme dovoliť, aby sme hazardovali s ich budúcnosťou v dôsledku primitívnej kyberšikany,“ skonštatovali kresťanskí demokrati. Učiteľom, žiakom a zriaďovateľom škôl vyjadrili podporu.

Na vplyv bombových hrozieb na duševné zdravie detí poukázalo aj hnutie PS. „Robert Fico už zvolával bezpečnostnú radu kvôli dlažobným kockám či človeku z Tadžikistanu. Teraz však má čas len na svoju osobnú pomstu. Pán premiér, ak je niečo primeraným dôvodom na zvolanie bezpečnostnej rady, sú to práve vyhrážky množstvu škôl,“ odkázal mu líder PS Michal Šimečka.

Zároveň pripomenul, že o zvolanie môže premiéra požiadať aj prezident. „Peter Pellegrini sa rozhorčuje, ale nekoná. Nerozumiem, na čo teraz čaká,“ doplnil.

Vyhrážky o bombách v školách odsúdila aj strana SaS. V tejto súvislosti skritizovala neschopnosť vedenia rezortu vnútra.

Bomby nahlásili na viacerých miestach

Polícia od skorého utorkového rána prehľadávala viaceré školy v mestskej časti Petržalka pre výhražný e-mail o uložených bombách. Išlo o základné školy Černyševského, Nobelovo námestie, Tupolevova, Dudova, Holíčska, Gessayova a Pankúchova.

„Riaditelia a riaditeľky ZŠ postupovali podľa daných pokynov. Deti aj zamestnanci ZŠ opustili budovy, polícia vykonala obhliadku priestorov na zaistenie bezpečnosti,“ skonštatovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

V žiadnej z dotknutých základných škôl sa prítomnosť bomby nepotvrdila, rovnako tak neboli zistené ani iné zariadenia či látky. Žiaci sa tak mohli opäť vrátiť do tried.

Bombu nahlásili aj na Základnej škole v Bernolákove, v ktorej v utorok zrušili vyučovanie.

Opakované vyhrážky o bombových atentátoch

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) na sociálnej sieti potvrdil, že sa opätovne objavili vyhrážky školám o bombových atentátoch. „Dôrazne odsudzujem tento bezprecedentný čin zameraný voči našim deťom, rodičom a pedagógom,“ odkázal Drucker.

Ubezpečil, že situáciu zodpovedne monitorujú a zaisťujú bezpečnosť v spolupráci s ministerstvom vnútra a príslušnými policajnými zložkami.

Pozrite si utorkovú (3. 9.) tlačovú besedu ministerstva vnútra a ministerstva školstva k bezpečnostnej situácii v školách.

Pozrite si reportáž z 7. 5. 2024 o bombovom poplachu na školách.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok