Bezpečné prostredie na školách. V jednom z krajov môžu študenti cez aplikáciu anonymne nahlásiť šikanu

2.9.2024 17:22

Ministerstvo školstva a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spúšťajú od nového školského roka na 20 stredných školách v kraji pilotný projekt pre riešenie šikany.

šikana
Foto: TASR/Ján Krošlák

V mobilnej aplikácii môže každý študent anonymne nahlásiť jej prejavy, či už ako obeť alebo svedok, a bezpečne komunikovať so školským podporným tímom.

Škola bude postupovať podľa krízového semaforu, ktorý jej poskytne jasné návody a vyhodnotenie.

Počas otvorenia školského roka na Strednej odbornej škole informačných technológií v Banskej Bystrici o tom informovali minister školstva Tomáš Drucker a predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ako zdôraznil Drucker, bezpečné prostredie na školách je jednou z kľúčových priorít jeho rezortu.

Bezpečné prostredie na školách

Nahlásiť šikanu nie je hanba a "podrazáctvo", ale je to vyspelosť.

"Šikana nie je len problémom jednotlivcov, ale zrkadlom toho, akú spoločnosť vytvárame. Ak chceme, aby naše deti vyrastali v bezpečnom a rešpektujúcom prostredí, musíme sa všetci zaviazať k tomu, že nebudeme mlčať. Nová aplikácia a krízový semafor nie sú len technickými nástrojmi, ale výrazom našej kolektívnej zodpovednosti. Každý nahlásený prípad je krokom k spravodlivejšej budúcnosti, kde už žiadne dieťa nebude musieť čeliť šikane samo," konštatoval minister.

Manuál pre školy

Podľa Luntera audit kraja priniesol alarmujúce výsledky. "Až na jednu výnimku sa v našich oficiálnych štatistikách žiadna šikana nevyskytuje. To je asi, ako keby niekto povedal, že neexistuje korupcia vo vysokej politike. Všetci vieme, že fenomén šikany je prítomný v spoločnosti, ale tvárime sa, že neexistuje," zdôvodnil Lunter, prečo kraj iniciatívne vstúpil do projektu.

Manuál, ktorý bol vytvorený v spolupráci s ministerstvom školstva, obsahuje praktické rady a pokyny pre školy pre riešenie šikany. Do konca roka budú všetky školy v pôsobnosti BBSK preškolené, aby vedeli účinne identifikovať a riešiť prípady šikany.

"Návody sú veľmi konkrétne a vychádzajú z praktických skúseností školských podporných tímov, školských psychológov, zo situácií, s ktorými sa reálne stretli riaditelia škôl a učitelia a z otázok, ktoré nám položili. Téme šikany sa v BBSK venujeme detailne už viac ako rok a dnes sme pripravení kompletný manuál otestovať na našich stredných školách a následne ho s podporou ministerstva školstva distribuovať do všetkých škôl na Slovensku. To, že sa šikana v škole vyskytne, nie je hanba - sme pripravení pomôcť všetkým školám, aby takéto situácie vedeli identifikovať a adekvátne riešiť," podčiarkol Lunter.

Testovanú aplikáciu "Nenech to být" (NNTB), ktorá umožňuje študentom anonymne nahlasovať prejavy šikany, založili v roku 2017 v Česku traja spolužiaci na gymnáziu, ktorí nevedeli, ako čeliť šikanovaniu. Odvtedy sa NNTB rozšírila na každú tretiu školu v ČR.

Pozrite si celú tlačovú besedu ministra školstva o novom roku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok