Krvavá noc na Ukrajine. Ruské útoky na Dnipro a Záporožie si vyžiadali tri životy, medzi obeťami je aj osemročný chlapec

3.9.2024 11:55

Pri útokoch Ruska na ukrajinské mestá Dnipro a Záporožie zahynuli v pondelok večer traja ľudia. Niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia, uviedli úrady. Obe bojujúce strany tiež hlásia zostrelenie nepriateľských bezpilotných lietadiel.

Ruský útok zabil sedem ľudí. Medzi zranenými sú aj policajti a deti
Foto: TASR/AP
Ilustračná fotografia

Medzi obeťami je aj osemročné dieťa

Šéf vojenskej správy Záporožskej oblasti Ivan Fedorov dnes ráno na Telegrame napísal, že v pondelok okolo 23:00 ruská armáda ostreľovala Záporožie. „Dvaja ľudia, žiaľ, zahynuli, jedným z nich bol osemročný chlapec. Ďalší dvaja utrpeli zranenia,“ uviedol Fedorov a dodal, že jedným zo zranených je 12-ročné dievča a lekári bojujú o jej život. Pri útoku bola čiastočne zničená jedna budova. Tlaková vlna a trosky poškodili aj okolité budovy.

V Dnepri pri útoku ruskou raketou, ktorý sa uskutočnil tiež v pondelok večer, zahynul jeden človek a traja ďalší utrpeli zranenia, uviedol šéf správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Podľa ruskojazyčného servisu BBC ľudia žijúci v blízkosti postihnutej oblasti uviedli, že tlaková vlna vyrazila okná a okenné rámy. Jedna žena opísala, že ju to odhodilo z balkóna až k dverám kuchyne. BBC podotýka, že ukrajinské úrady neuviedli, čo konkrétne bolo cieľom ruského útoku v Dnepri. 

V Kyjeve platil letecký poplach

Podľa ukrajinských médií bolo v noci počuť výbuchy aj v Černihove na severe krajiny a v okolí Charkova. V Kyjeve platil letecký poplach v dôsledku príletu ruských útočných dronov.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že Rusko pri útoku v noci z pondelka na dnes použilo tri balistické rakety Iskander-M, riadenú strelu Ch-59/69 a 35 útočných bezpilotných lietadiel Šahed. Dvadsaťsedem lietadiel bolo zostrelených, šesť nedosiahlo svoj cieľ a dve boli spozorované smerom k ruskej Belgorodskej oblasti, respektíve okupovanej časti ukrajinskej Doneckej oblasti.

Ruská protivzdušná obrana zostrelila celkovo dva ukrajinské drony nad Brjanskou a Kalužskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Takisto uviedlo, že posilnilo protivzdušnú obranu v pohraničnej oblasti Belgorod, ktorá je terčom pravidelných leteckých útokov zo strany Ukrajiny.

Pozrite si reportáž z 27. augusta 2024 o ruskom útoku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok