Ruské jednotky v Charkove uskutočnili dvojité útoky. Po paľbe na bytovku zostali ľudia pod troskami

31.5.2024 07:00

Najmenej tri obete na životoch a 16 zranených si v noci na piatok vyžiadali ruské útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Útoky podľa nich zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod.

Dvojité útoky

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že ruské jednotky v Charkove uskutočnili tzv. "dvojité" útoky (double tap). Ide o taktiku, pri ktorej sa jedno miesto zasiahne dvoma samostatnými útokmi v krátkom časovom horizonte.

Podľa Synehubova použili pri útokoch rakety typu S-300. Útok na päťposchodovú bytovku potvrdil aj starosta Charkova Ihor Terechov, ktorý zároveň vyjadril obavy, že sa pod troskami môžu nachádzať ľudia.

Hlásia zranených

Medzi zranenými sú podľa Synehubova aj najmenej dve deti. K útoku došlo okolo polnoci miestneho času. Veliteľ charkovskej polície Volodymyr Tymoško vyjadril obavy, že počet obetí môže ešte stúpnuť vzhľadom na rozsah deštrukcie a zranenia spôsobené šrapnelmi.

Ruské jednotky spustili novú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny, kde sa nachádza aj Charkovská oblasť, ešte 10. mája.

Paľba a nálety

Charkov, ktorý na začiatku vojny odolal postupu ruskej armády, je v posledných týždňoch prakticky denne vystavený paľbe a náletom podnikaných ruskou armádou.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok čiastočne povolil nasadenie Spojenými štátmi dodaných zbraní Ukrajine pri obrane Charkova a Charkovskej oblasti aj na útoky na ciele na ruskom území.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. mája 2024 o použití západných zbraní v Rusku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok