Mladí Rusi podporovali vojnu najmenej. Kremeľ manipuluje históriu komiksmi pre deti

31.5.2024 05:45

Kremeľ využíva komiksy s vojnovou tematikou na propagáciu a podporu vojny na Ukrajine medzi mladými ľuďmi, píše britský portál BBC News.

F9W08x0XwAA_bn-.jpeg
Foto: Twitter/rybar_force
Na obrázku je nakreslený ukrajinský vojak, ktorý sa má v propagandistických príbehoch vzdať, zmeniť si meno a pridať sa na stranu Ruska.

Po prvých mesiacoch invázie na Ukrajinu prieskum ukázal, že najmenej podporovala vojnu mladá časť ruského obyvateľstva, približuje BBC News.

Kremeľ zareagoval

V apríli začali ruské ministerstvá obrany a školstva distribuovať do škôl v Rusku a na okupovaných ukrajinských územiach desaťtisíce komiksov podporujúcich ruskú armádu.

Komiks obsahuje 22 príbehov o ruských vojakoch vyznamenaných za účasť vo vojne. Tieto príbehy podporujú nepodložené tvrdenie, že rozsiahla invázia v roku 2022 zabránila „genocíde“ na východnej Ukrajine, ktorú údajne plánovali kyjevské úrady s podporou NATO.

Jedným z protagonistov je generál Azatbek Omurbekov, ktorého jednotka je zodpovedná za masaker civilistov v Buči v roku 2022. Komiks ho vykresľuje ako „skutočného muža“ a tvrdí, že jeho jednotky preukázali „ľudskosť“ počas prvých mesiacov vojny.

Skutočnosť je však iná. Ruskí vojaci boli obvinení z mučenia a zabíjania ukrajinských vojnových zajatcov organizáciami na ochranu ľudských práv, vrátane Amnesty International a OSN.

Podobné komiksy tvorili už v minulosti

Autormi týchto komiksov sú Oleg Roy, známy ruský autor pre deti a hlasný zástanca vojny na Ukrajine, a Michail Zvinčuk, prominentný vojenský bloger a člen Ruskej prezidentskej rady pre vojnu na Ukrajine. Ich diela obsahujú protizápadnú a protiukrajinskú rétoriku a tiež rétoriku proti NATO.

Roy v minulosti vytvoril sériu komiksov o ruských superhrdinoch, ktorú médiá podporované Kremľom prezentovali ako odpoveď na DC a Marvel. V jeho komiksoch sú generáli NATO zobrazení ako zlí.

V septembri 2023 vydal Zvinčuk ďalšiu sériu komiksov s vojnovou tematikou, ktoré boli preložené do viacerých jazykov. Tieto príbehy vyzdvihujú odvahu ruských vojakov a hanlivo sa vyjadrujú o ukrajinských, ktorých vykresľujú ako pešiakov západných generálov.

Pozrite si archívnu reportáž z 9.5.2024 o tradičnej výstave ruskej vojenskej techniky v Moskve:

Niektoré príbehy opisujú bitky, ako napríklad bitku o východoukrajinskú dedinu Klischiivka. Rozprávajú príbehy ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdávajú alebo sa stávajú zradcami. V ďalšom príbehu sú dvaja ukrajinskí operátori dronov nútení vzdať sa kvôli ruskej prevahe.

Zvinčukove komiksy boli prezentované na umeleckej výstave vo vlaku, ktorý prešiel viac ako 34-tisíc kilometrov po Rusku, zastavil sa v 75 mestách a navštívilo ho viac ako pol milióna ľudí. Výstava, podporovaná ministerstvom obrany, nesie názov Sila pravdy.

Wagnerovci v komiksoch

Ďalšia séria komiksov sa zameriava na žoldniersku skupinu Wagnerovci a jej zakladateľa Jevgenija Prigožina. Tieto komiksy, zverejnené na platforme Telegram, oslavujú Wagnerových žoldnierov a tvrdia, že zachránili rusky hovoriacich ľudí na východnej Ukrajine pred „genocídou“.

Hlavným hrdinom je žoldnier Angel of Wrath, ktorý bojuje proti monštrám vytvoreným Američanmi. Komiksy sú teda ďalším nástrojom propagandy, ktorým sa Kremeľ usiluje o získanie podpory medzi mladými ľuďmi pre svoje vojnové ciele.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok