Hyenistický čin, hovorí o vykradnutí Strmeňa počas osláv SNP Kaliňák. Jaurová dúfa, že osud krajiny neleží v rukách Šimkovičovej

Horúca politická jeseň sa už začala. Koalícia nemá vyriešené zásadné mocenské otázky, najmä voľbu nového predsedu NR SR, čo ju značne oslabuje. Opozícia sa napriek tomu nedokáže politicky presadiť a čoraz viac je odkázaná na podporu ľudí v uliciach. O týchto témach sme sa rozprávali s ministrom obrany Robertom Kaliňákom a podpredsedníčkou strany Progresívne Slovensko Zorou Jaurovou.

asdasd
Foto: ta3

Vojna na Ukrajine nemá riešenie?

Po samite v Bruseli Kaliňák údajne povedal, že "Európska komisia začína tiež hovoriť, že vojna na Ukrajine nemá riešenie". Rokovania prebiehajú za zatvorenými dverami.

"Ja som reagoval na jednotlivé vyjadrenia predstaviteľov, jasne som len konštatoval, že vnímam, že títo predstavitelia používajú slovník, ktorý pred rokom bol proruský," povedal a následne zmenil vetu, že "nie, on nebol proruský, on bol iba promierový". 

Bratovražedná vojna

Aktuálne sa diskutuje aj o tom, či môžu Ukrajinci použiť zbrane, ktoré spojenci odovzdali Ukrajine, aj na území Ruska.

"Ja som sa opýtal na rade, že ako si predstavujú víťazstvo, že za tým všetkým budú len hektolitre krvi a smrť ruských a ukrajinských vojakov, čo neschvaľujem," dodal. 

Kaliňák povedal aj to, že nie je možné, aby niekto nejakým zázračným prútikom zavolal do Moskvy a povedal im "opustite krajinu a oni to urobia".

"V každom vojenskom konflikte bez ohľadu na to, kde je, je veľmi dôležité, aby čo najrýchlejšie prišlo k prímeriu," poznamenal s tým, že platí medzinárodné právo a absolútne právo na suverenitu svojho územia. 

Jaurová: Osud Slovenska v rukách Šimkovičovej

Prípadné odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej by podľa moderátora znamenalo pád koalície. Aký bude ďalší postup opozície?

"Keď osud tejto koalície závisí na tom, či bude alebo nebude ministerka kultúry, tak potom je to s ňou horšie, ako som si myslela," povedala Jaurová a pokračovala v kritike.

"Myslím si, že za tých desať mesiacov už aj bežný človek, čo netušil, že máme ministerstvo kultúry, pochopil, že táto pani nemá kapacitu na to, aby riadila ministerstvo," podotkla.

Podľa Jaurovej sa Šimkovičovej podarilo "úplne rozložiť celý sektor, nehovoriac o rozpade samotného ministerstva kultúry".

"Keď na osude tak neschopnej ministerky stojí celá vládna koalícia, tak si myslím, že by to premiér mal zabaliť," hovorí Jaurová s tým, že si Fica pamätá v lepšej kondícii.

Ak by dávnejšie nejaký minister robil z polovice to, čo ministerka kultúry, tak by podľa nej už na svojej pozícii dávno nebol.

"Dnes vidíme Roberta Fica, ako si nevie poradiť s takouto ministerkou. Ja len verím, že osud Slovenska neleží v rukách Martiny Šimkovičovej," dodala.

Pozrite si celú časť relácie Téma dňa.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok