Hyenistický čin, hovorí o vykradnutí Strmeňa počas osláv SNP Kaliňák. Jaurová dúfa, že osud krajiny neleží v rukách Šimkovičovej

Horúca politická jeseň sa už začala. Koalícia nemá vyriešené zásadné mocenské otázky, najmä voľbu nového predsedu NR SR, čo ju značne oslabuje. Opozícia sa napriek tomu nedokáže politicky presadiť a čoraz viac je odkázaná na podporu ľudí v uliciach. O týchto témach sme sa rozprávali s ministrom obrany Robertom Kaliňákom a podpredsedníčkou strany Progresívne Slovensko Zorou Jaurovou.

asdasd
Foto: ta3

Vojnového veterána vykradli

Minister vnútra pred slávnosťami SNP v relácii V politike povedal, že chce na oslavy pozvať aj verejnosť, čo sa aj naplnilo.

Jaurová ocenila to, že vláda pristúpili k oslavám SNP v snahe dodať im dôstojnosť. Oceňuje to, že prišli všetci traja najvyšší ústavní činitelia a zavítali aj zástupcovia koalície a opozície. Vyzdvihla prácu ministerstva vnútra a vojenskú prehliadku označila za "impresívnu" s tým, že "asi takú sme ešte na Slovensku nezažili". 

Nastal však zvrat udalostí a nikto nečakal, že posledného žijúceho 96-ročného vojnového veterána Vladimíra Strmeňa vykradnú. Stalo sa to 29. augusta počas osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Zlodeja polícia zadržala a ide do väzby.

Kalíňák ocenil prácu polície, že rýchlo zareagovala a použila všetky sily, pretože to bol podľa neho "hyenistický čin".

"Strmeň obetoval celý svoj život samostnému SNP, ale aj spomienke a je ikonou," povedal minister obrany

Ministerstvo chce pre vyslúžilých vojakov či veteránov pripraviť projekt, kde budú mať vlastné seniorské domy, v ktorých môžu v kľude "dožiť" bez toho, aby mali stres. Mali by mať aj asistentov. 

Nečakaná kritika?

Kaliňák je s oslavami SNP spokojný. "V prípade bývalých prezidentov sme pozvali všetkých. Prišli Gašparovič, Schuster, Kiska," vymenoval Kaliňák s tým, že bývalá prezidentka Čaputová sa rozhodla neprísť, no nevie prečo. 

Jaurovú zamrzelo, že oslavy, ktoré boli robené s veľkou "pompou", zakrývali pamätník.

"Pódium zakrylo úplne pamätník SNP a namiesto toho sme videli jeho digitálnu verziu," vytkla maličkosť s tým, že je to jej "špeciálne pozorovanie". 

Kritika padla aj na zahraničnú návštevu. Kaliňák tvrdí, že bola "jedna z najmohutnejších".

Kritika bola mierená najmä na účasť ruského veľvyslanca, pre ktorého niektorí delegáti zrušili svoju účasť.

"História SNP sa nedá zmeniť. Bez ohľadu na to, aké roztržky vznikli v minulosti alebo v súčasnosti. Akokoľvek hrozný je konflikt na Ukrajine," povedal.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Robert Kaliňák (Smer-SD)
- %
Zora Jaurová (PS)
- %
Celkovo hlasov: 88

Kaliňák: Na SNP politika nebola

"Myslím si, že na SNP politika nebola. Počas vystúpení a celodenného programu zaznievala úcta k SNP a k odkazu, ktoré tu nechalo," vysvetlil.

Jaurová reagovala, že "na jednej strane SNP v druhej svetovej vojne zahŕňa aj Červenú armádu vojakov z Ruska, aj vojakov z iných krajín".

"Je veľa rôznych spôsobov, ako si môže Slovensko uctiť pamiatku vojakov Červenej armády a nemusí to byť práve to, že pozývame zástupcu vlády, ktorá sa dnes chová podobne, ako nacisti v druhej svetovej vojne," okomentovala. 

Čo však vníma negatívne, je to, že neprišli najvyšší predstavitelia z iných krajín.

"Hovorí to niečo o tom, v akej miere vláda dostala Slovensko do medzinárodnej izolácie, a možno to aj napovedá, že aj tí potenciálni hostia mali obavu, aký priestor dostane ruský veľvyslanec, pretože program do poslednej chvíle nebol jasný," myslí si.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok