Kyjev bol pod paľbou. Moskva zaútočila raketami a dronmi, Poľsko aktivovalo letectvo

2.9.2024 06:32 , Aktualizované: 2.9.2024 10:55

Ukrajinská vzdušná obrana v noci na pondelok odrážala ruský raketový útok na Kyjev, uviedli prostredníctvom sociálnej siete Telegram zástupcovia ukrajinskej armády. Informuje o tom agentúra Reuters.

Útok zranil najmenej dvoch ľudí. Protivzdušná obrana zlikvidovala asi 20 riadených striel a balistických rakiet, uviedla vojenská správa podľa agentúry Reuters. Nad územím celej krajiny ukrajinská armáda zničila 22 z 35 ruských rakiet a 20 z 23 dronov.

Hlasné výbuchy

Poškodená je podľa starostu ukrajinskej metropoly Vitalija Klička kotolňa kyjevskej vodárne a vchod do jednej zo staníc metra. Stanica ale naďalej funguje.

Časti zostrelených rakiet dopadli okrem iného vo Svjatošynskej štvrti, kde zapálili štyri automobily a dvojposchodovú budovu, v ktorej nie sú byty.

V zasiahnutej štvrti je univerzitný areál a niekoľko škôl. Záchranári vyrážali aj k dopadom úlomkov rakiet v Solomjanskej štvrti neďaleko centra metropoly, kde je veľká vlaková stanica.

Svedkovia pre agentúru Reuters uviedli, že v Kyjeve sa ozvalo niekoľko hlasných výbuchov pripomínajúcich prácu protivzdušnej obrany.

Varovanie pred útokmi zo vzduchu platilo vo veľkej časti krajiny takmer dve hodiny do 6:30 miestneho času (5:30 SELČ). Rozsiahly ruský útok prišiel v deň, keď ukrajinské deti idú po prázdninách znova do školy.

Vzlietli spojenecké stíhačky

Ruský raketový útok na Kyjev bol v pondelok skoro ráno dôvodom aktivácie stíhačiek poľského letectva a spojeneckých vzdušných síl, uviedlo vo vyhlásení Operačné centrum poľských ozbrojených síl.

"Na juhovýchode krajiny môže byť zvýšená hladina hluku z dôvodu operovania poľských a spojeneckých lietadiel v našom vzdušnom priestore," uviedlo centrum prostredníctvom sociálnej platformy X. Poľsko na juhovýchode svojho územia zdieľa s Ukrajinou štátnu hranicu.

Pozrite si reportáž z 1. septembra o nálete dronov na Moskvu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok