Vyšetrovanie atentátu sa blíži ku koncu, vyhlásil v ta3 Migaľ. Správu už má na stole Šutaj Eštok

2.9.2024 13:42

Hosťami relácie Téma boli poslanci NR SR Zuzana Števulová (PS) a Samuel Migaľ (Hlas-SD). Správa o atentáte by mohla byť verejná čoskoro, prioritou bude aj lex atentát II.

téma_migaľ_števulová
Foto: ta3

Poslankyňa opozičného hnutia PS kritizovala, že parlament ešte stále vedie poverený predseda Peter Žiga (Hlas-SD). „Nemá klasický mandát, ktorý sa kreuje voľbou pléna. Mohli by sme ho prirovnať k nejakej úradníckej vláde,“ hovorí Števulová a dodáva, že táto situácia dokazuje, že koalícia sa nevie dohodnúť.

Potvrdila však, že PS zatiaľ neplánuje predložiť vlastného kandidáta na predsedu NR SR.

Anketa

Myslíte si, že vyšetrovanie atentátu na premiéra trvá pridlho?

áno
- %
nie
- %
neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 189

„Koaličná dohoda znie jasne, kreslo predsedu parlamentu patrí strane Hlas-SD,“ vyhlásil Migaľ a potvrdil, že v zmysle dohody bude postupovať aj koalícia. Poslanec strany Hlas-SD potvrdil, že v najbližšom období by sa malo hlasovať aj o tzv. lex atentát II., ktorý by mohol upraviť priebeh protestov, no aj o zákonoch o Policajnom zbore.

„Ja to (lex atentát II. - pozn. red.) odsudzujem. Nevidím na to priestor ani dôvod,“ reaguje Števulová. Upozornila, že doteraz nie sú známe výsledky vyšetrovania májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica. „Nevieme ani, či bude vyvodená nejaká politická zodpovednosť,“ konštatovala. Dodala tiež, že politici musia byť pripravení zniesť vyššiu mieru verejnej kritiky.

Migaľ s výrokom do istej miery súhlasí a spomína pokrik „Fico do basy“, ktorý ľudia skandovali na opozičných protestoch, ale aj kontroverzný pokrik „prezidentka je americká...“, ku ktorému v minulosti burcoval dav súčasný europoslanec Ľuboš Blaha.

„To už je ďaleko za hranicou,“ uviedol. Pripomenul však, že do pôvodného zákona lex atentát boli zapracované aj opozičné pripomienky. „Vidím v týchto slovách len strašenie opozície,“ myslí si Migaľ.

Správa o atentáte čoskoro

Koaličný poslanec tiež dodal, že vyšetrovanie pokusu o atentát na premiéra Fica sa blíži ku koncu. „Správu má na stole minister vnútra,“ potvrdil Migaľ. Dlhý proces vyšetrovania odôvodnil napríklad tým, že k vysloveniu záveru boli potrebné aj údaje zo sociálnych sietí, pri ktorých často dlho trvá, kým sú zaslané slovenskej polícii.

Števulová ďalej kritizovala aj zasadací poriadok NR SR, pričom vytkla najmä časté využívanie skráteného legislatívneho konania. „Dôvody sú zjavne napísané príliš široko,“ myslí si poslankyňa. Nepozdávajú sa jej ani poslanecké návrhy, keďže neprechádzajú štandardným legislatívnym procesom. „Poslanecká zákonodarná iniciatíva by mala byť používaná rozumne,“ komentuje.

Migaľ si však myslí, že zo strany koalície je vždy prípustná diskusia. „Ja by som skôr zachytil to, aby sa z obštrukcie nestala deštrukcia,“ naráža poslanec na taktiku opozície, ktorou bola blokovaná napríklad novela Trestného zákona.

Pellegrini vraj sľuby dodrží

Števulová sa vyjadrila aj k avizovaným stretnutiam prezidenta Petra Pellegriniho s politickými lídrami, vrátane opozície. „My sme ešte pozvánku nedostali,“ uviedla poslankyňa. Dúfa však, že ku stretnutiu dôjde, a hovorí, že hnutie PS bude apelovať najmä na dodržanie sľubov z prezidentskej kampane, ktorými boli pokoj a zmier.

„Spoločnosť je veľmi polarizovaná. Na tom sa zhodneme všetci,“ súhlasí Migaľ. Je však presvedčený, že Pellegrini sľuby dodržuje práve tým, že sa chce stretávať s obidvoma stranami politického spektra.

Pozrite si celú časť relácie Téma.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok