Koalícia pripravuje lex atentát II. Má regulovať protesty, no neobmedziť slobodu slova, vysvetlil Gašpar

Koalícia pripravuje lex atentát II, ktorým chce regulovať správanie na protestoch. Predseda brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar to oznámil na tlačovej besede s tým, že zúčastňovanie sa na protestoch rešpektuje a budú dbať na to, aby sa neobmedzila sloboda slova.

Protesty podľa koalície burcujú časť spoločnosti a vyústili do atentátu na premiéra. 

Opozícia hovorí, že občania majú ústavné právo demonštrovať, keď sú s niečím nespokojní. 

Do akej miery ľudia môžu demonštrovať?

Gašpar na tlačovke spomenul, že skandovanie typu "Roberta Fica treba zastaviť" či "Fico do basy" nemôže byť súčasťou protestov.

Na poslednom opozičnom proteste podľa organizátorov ľudia skandovali "Do basy" v súvislosti s Dušanom Kováčikom. Toho na základe povolenia ministra spravodlivosti Borisa Suska prepustili z väzenia.

"Plne to rešpektujem, nech sa ľudia zúčastňujú protestov a vyjadrujú svoje právo," tvrdí Gašpar, no chce chce zregulovať správanie davu.

Poukázal na to, že organizátori, ktorými boli dve politické strany, mali jasne deklaratívne povedať: "Žiadame vás na uliciach, aby ste sa ukľudnili, poďme tu vyjadrovať názory, ktoré sú vecné." Skonštatoval, že ak by niekto vykrikoval "Šimečka do basy", ľudia by sa hneď pýtali, prečo a čo urobil. "Za čo by mal ísť teda Fico do basy," pýta sa spätne Gašpar.

Nájde sa kompromis?

"Štát v tejto chvíli musí povedať dosť," povedal exšéf polície a potvrdil, že bude sám iniciovať zmeny v balíku lex atentát II. 

"Budeme hľadať kompromis medzi tým, aby sa neobmedzila sloboda slova," ubezpečil.

Spomenul aj situáciu, keď kritizoval výroky českej polície na atentát Roberta Fica.

"Vtedy tvrdili, že je to v poriadku, ale že existujú nejaké základné obmedzenia toho, čo hovoríte. Keď podnecujete k rasovej a inej neznášanlivosti, je to trestný čin. Ak podnecujete nenávisť voči niekomu pre politickú príslušnosť, tak musíte niesť zodpovednosť," zdôraznil. 

Celú tlačovú besedu, kde sa Gašpar vyjadril k protestom a kde minister spravodlivosti hovoril o pokuse o jeho odvolanie, si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok