Premiér po atentáte útočí, prezident mlčí. Politika nie je olympiáda a ani boxerský zápas, uviedol politológ pre ta3

Prejav prezidenta Petra Pellegriniho v Zlatne počas osláv 80. výročia SNP bol prvým pod dlhšom čase na verejnosti. K pracovným povinnostiam sa vrátil aj premiér Robert Fico. Opačnej strane politického spektra sa nepáči dianie v rezorte kultúry, ale aj prepustenie Dušana Kováčika. O týchto témach sme sa rozprávali s politológom Samuelom Abrahámom.

ipiccy_image (2).jpg
Foto: TASR/J. Novák, M. Baumann

Politológ: Premiér po atentáte útočí

Politológ Abrahám tvrdí, že nie je dôvod, aby bola politická scéna horúca. "Politika nie je ani olympiáda, ani boxerský zápas," hovorí s tým, že keď premiér bol postrelený "šialencom" 15. mája 2024 a vďaka lekárom sa zachránil, myslel si, že "premiér nejakým spôsobom zmení svoju pozíciu".

Robert Fico podľa politológa naopak útočí. "Je platený z našich daní už do smrti, miesto toho, čo robí teraz, by sa mal venovať školstvu či zdravotníctvu. Namiesto toho počúvame znepokojivé slová na tlačových besedách, ktoré môžu spraviť túto jeseň horúcu," dodal. 

Prejav Petra Pellegriniho

Politológ si všimol, že sa prezident na oslavách 80. výročia SNP v Zlatne vyjadroval v inotajoch. "Obvinil, ale aj neobvinil opozíciu. Obhajoval a aj sa dištancoval od koalície," pokračuje odborník.

Pellegrini sám tvrdí, že sa nenechá zatiahnuť do politického boja. "Ale na čo iné je prezident," pýta sa politológ a kritizuje Pellegriniho, že "jeho funkcia je ústavná a mal by zasiahnuť, keď sú problémy v spoločnosti". 

Premiér zvolal tlačovú besedu na podnet opozície

Momentálne sme svedkami pokusu o odvolanie lídra podpredsedu Národnej rady SR a lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. 

Na tlačovej konferencii, ktorú zvolal premiér, boli podľa politológa dve osoby.

"Konferencia bola plná klamstiev o Nadácii Milana Šimečku, ale aj o tom, ako sa čerpajú zdroje. Milan Šimečka bol filozof, disident a väzeň normalizácie," povedal Abrahám.

Dodal tiež, že ak by jeho literárna tvorba zo 60. rokov bola preložená do svetových jazykov, tak by ovplyvnila filozofiu 20. storočia.

"Premiér Slovenska útočí na legislatívu, tá čo má byť nezávislá od exekutívy. Vyzýva poslancov ako pešiakov, aby hlasovali za niečo, čo on žiada. Zasahuje do fungovania a štruktúry legislatívy," pokračuje politológ. Situáciu pokladá za veľmi nebezpečnú. 

Ďalej odkázal, nech si parlament Slovenskej republiky rieši svoje problémy a úlohy sám, bez toho, aby do toho zasahoval premiér. 

Odvolanie šéfov SND a SNG

Rezonuje aj téma v kultúre. Opozícii sa nepáči rozhodnutie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá odvolala šéfov SND a SNG. 

"To, čo robí Martina Šimkovičová, ukazuje, že nemá byť na tom poste ako ministerka," skonštatoval politológ.

Na tému prepustenia Dušana Kováčika politológ povedal, že je to "neuveriteľné podkopanie štátu".

"Ten človek bol právoplatne odsúdený, bol vo väzení a zrazu bol prepustený," dodal s tým, že takto právny štát nemôže fungovať. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok