Premiér chce koalícii navrhnúť odvolanie Šimečku. Dôvodov na jeho odchod je viac, tvrdí Gašpar

20.8.2024 11:25

Na odvolanie lídra PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady SR existujú viaceré dôvody. Myslí si to podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD). Uviedol to v reakcii na vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý avizoval, že vládnej koalícii navrhne, aby iniciovala odvolávanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR.

Fico, Šimečka
Foto: TASR/Martin Baumann

"Najbližšie dni a týždne ukážu, kedy bude návrh podaný a ako bude zdôvodnený, lebo myslím, že tých dôvodov je viac," poznamenal Gašpar. Post podpredsedu parlamentu by mal v podľa jeho slov v prípade odvolania Šimečku zostať opozícii.

Zvolávanie protivládnych protestov

Predseda vlády minulý týždeň avizoval, že navrhne vládnej koalícii, aby iniciovala odvolávanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR.

Vyčítal mu zvolávanie protivládnych protestov a burcovanie verejnosti. Kritizoval ho aj v súvislosti s čerpaním dotácií z Fondu na podporu umenia Nadáciou Milana Šimečku.

SNS odvolanie podporí

Koaličná SNS deklarovala, že prípadné Šimečkovo odvolanie podporí.

Predseda opozičného hnutia PS Šimečka reagoval, že jediným dôvodom jeho prípadného odvolávania bude pomsta za dobrú opozičnú prácu. Vníma to ako bezprecedentný útok na politickú opozíciu a demokratické princípy v duchu najhoršieho mečiarizmu.

Pozrite si archívne video zo 17. augusta 2024 o návrhu na odvolanie Šimečku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok