Premiér reaguje na opozíciu: Neutrem ani jednu slzičku, ak sa podarí odvolať Šimečku. Líder PS reaguje, SaS chce ochromiť parlament

23.8.2024 11:35 , Aktualizované: 23.8.2024 12:46

Premiér Robert Fico a predseda brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar zvolali na piatok tlačovú besedu na "výslovné želanie opozície". Tá na jeho slová ihneď reagovala.

Návrh na odvolanie Šimečku

"Úlohou predsedu vlády nie je len riešiť pragmatické problémy, ale musí pracovať politicky," povedal na úvod premiér.

Premiér na najbližšej koaličnej rade oficiálne predloží návrh na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. 

Návrh má zatiaľ len podporu Smeru a SNS. "Počkáme si na stanovisko strany Hlas," povedal.

Gašpar apeloval na Šimečku, aby sa postu vzdal sám. "Zamyslite sa nad sebou a možno urobíte tento krok sám bez nutnosti, aby sme vás k tomu vyzývali," povedal.

Spochybňovanie opozičných protestov

"Spôsob, akým opozícia reagovala na pravdivé informácie, nás núti dopovedať príbeh okolo rôznych protestov a demonštrácií, ktoré opozícia zvoláva len preto, aby si jej hlavní predstavitelia chránili ich finančné záujmy vlastných rodín," pokračoval ďalej Fico. 

Argumentoval pritom dotáciami z verejných zdrojov pre Nadáciu Martina Milana Šimečku, ktorá je pomenovaná po starom otcovi predsedu PS.

Nadácia získala v minulých rokoch okolo 600-tisíc eur.

Prepojenie medzi predsedom PS a Nadáciou Milana Šimečku premiér dokazoval tým, že v správnej rade nadácie sedí Peter Šimečka, syn Milana Šimečku a strýko lídra PS Michala Šimečku.

"Musí byť 30 poslancov, ktorí prídu s návrhom na odvolanie Šimečku. Neutrem ani jednu slzičku, ak sa podarí odvolať Šimečku," povedal premiér a opäť zdôraznil, že miesto podpredsedu NR SR patrí opozícii.

"Nech si tam dajú človeka, ale nie takého, koho družka, mama a strýko ostatné štyri roky doslova a do písmena vyciciavali verejné zdroje a často ich využívali na súkromné účely," hovorí.

Ani jedna slza nepadne

"Nikdy nebudeme nadávať voličom opozície za to, že budú využívať svoje ústavné práva, vrátane práva zhromažďovať sa a vyjadrovať iný názor," povedal premiér s tým a vymenoval niektoré pejoratíva, ktoré vraj "opoziční predstavitelia používajú na adresu voličov vládnej koalície". 

"Nikdy nebudeme spochybňovať ani právo opozície na miesta v parlamente, ale takáto pozícia nie je viazaná na konkrétne meno," podotkol.

Opakovane sa sťažoval, že na poslednom opozičnom proteste sa údajne skandovalo "Fico do basy". 

"Zase nás chceli pozatvárať, nechápem za čo," povedal.

Líder Progresívneho Slovenska reaguje

"Sú presne ako komunisti," reaguje predseda PS Michal Šimečka

"Cenzúrujú, kádrujú a útočia na rodinu. Ficova vláda pomsty má problémy, potrebujú odviesť pozornosť. Nevyšiel im útok cez môjho nebohého starého otca, tak skúšajú pošpiniť moju mamu a partnerku," dodal.

SaS chce ochromiť chod parlamentu

Takmer okamžite reagovala aj opozičná strana SaS. Tvrdí, že Fico v snahe pomstiť sa stratil akékoľvek zábrany. Je pripravená postaviť sa proti jeho bezprecedentným a nedemokratickým praktikám.

"Ak príde k odvolaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR, mali by sme byť v rámci parlamentnej opozície jednotní. Preto navrhujeme spoločný postup opozície – vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Tento boj si môže Robert Fico dlho pamätať,“ vyhlásil líder strany Branislav Gröhling.

Celú tlačovú besedu premiéra Roberta Fica si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok