Britská vláda si posvieti na vstupenky na koncerty Oasis. Ministerka chce skoncovať so "zlodejským predražovaním"

2.9.2024 11:42

Mnohí fanúšikovia sa sťažovali na cenu lístkov na plánované koncerty skupiny Oasis. Systém, ktorý využíva spoločnosť Ticketmaster spôsobuje to, že vstupenky často stoja aj dvojnásobok pôvodnej sumy.

skupina oasis.jpg
Foto: TASR/AP/Lo Sai Hung

Britská vláda prešetrí podmienky, za ktorých sa v sobotu predávali vstupenky na budúcoročné turné skupiny Oasis. Predajcovia používali takzvané dynamické oceňovanie a s rastúcim záujmom sa vstupenky zdražovali, často až na dvojnásobok pôvodnej ceny.

Vyšetrovanie sa bude týkať aj serverov, ktoré lístky ďalej predávajú, informovala dnes spravodajská webová stránka BBC.

Ministerka kultúry Lisa Nandyová uviedla, že má v úmysle skoncovať so „zlodejským predražovaním“ a zabezpečiť, aby sa vstupenky predávali „za spravodlivé ceny“.

Na vytvorení spravodlivejšieho systému chce spolupracovať s umelcami, hudobným priemyslom a fanúšikmi. „Vysoko nadsadené ceny sú deprimujúce a vylučujú bežných fanúšikov,“ povedala Nandyová.

Kontroverzný systém

Prax používaná pri predaji vstupeniek na koncerty Oasis nie je nová, ani nezákonná, pripomína BBC News. Prudké zvyšovanie cien doslova pred očami fanúšikov čakajúcich hodiny vo virtuálnych radoch však vyvolalo veľkú kritiku.

Po mnohých sťažnostiach spoločnosť Ticketmaster uviedla, že o cene vstupeniek nerozhoduje ona, ale organizátori podujatia, ktorí cenu stanovujú podľa trhovej hodnoty.

Jonathan Brown, výkonný riaditeľ Spoločnosti predajcov vstupeniek, pochválil internetovú stránku predajcu vstupeniek za to, že sa vyrovnala s obrovským dopytom po vstupenkách na koncerty Oasis, a zdôraznil, že ceny určuje skupina. Oasis ani jej promotér na tieto tvrdenia nereagovali.

Skupina Oasis v utorok (27.8.) oznámila, že absolvuje svoje prvé spoločné turné po 15 rokoch. Neskôr uviedla, že k pôvodne plánovaným 14 koncertom v Británii a Írsku pridala ďalšie tri pre „bezprecedentný dopyt“. Do predaja sa dostalo viac ako milión vstupeniek, pričom ich cena sa začala na úrovni približne 74 libier (približne 88 eur). Prvý koncert sa má uskutočniť 4. júla 2025 v Cardiffe vo Walese.

Britská skupina Oasis vznikla v roku 1991, svoj prvý album Definitely Maybe vydala pred 30 rokmi a v polovici 90. rokov bola jednou z najpopulárnejších hudobných skupín na svete. Jej lídrami boli bratia Noel a Liam Gallagherovci. Kvôli rozkolu medzi bratmi sa však skupina v roku 2009 rozpadla.

Pozrite si aj reportáž o návrate skupiny Oasis:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok