Legendárna skupina Oasis varuje: Špekulanti predávajú lístky na naše koncerty za tisíce, no môžu vám ich zrušiť

31.8.2024 10:10

Britská hudobná skupina Oasis vydala varovanie pred ďalším predajom vstupeniek na ich očakávané turné.

Oasis
Foto: TASR/AP

Počas trojhodinového predpredaja, ktorý sa uskutočnil v piatok večer, mali vybraní fanúšikovia možnosť zakúpiť prvú várku vstupeniek.

Avšak už krátko po skončení predpredaja sa niektoré vstupenky objavili na online platformách za ceny presahujúce 6000 libier (vyše 7100 eur), čo je približne 40-násobok pôvodnej ceny za státie. Upozornil na to portál BBC.

Skupina dôrazne upozornila fanúšikov, aby nekupovali ani nepredávali vstupenky za vyššie ceny prostredníctvom webových stránok, ktoré nie sú spojené s ich oficiálnym promotérom.

Vstupenky, ktoré budú predané na neautorizovaných platformách alebo za ceny vyššie ako nominálna hodnota, budú zrušené.

Predaj vstupeniek v Írsku začal v sobotu o 08:00 miestneho času, pričom vstupenky na koncerty v Spojenom kráľovstve budú k dispozícii o hodinu neskôr.

Lisa Webb, odborníčka na spotrebiteľské právo z organizácie Which?, varovala fanúšikov pred kúpou vstupeniek za nadsadené ceny na neoficiálnych predajných platformách.

Upozornila, že existuje riziko, že niektoré z týchto ponúk môžu byť podvodné, a aj v prípade legitímnych vstupeniek hrozí ich zrušenie, ak sú predané mimo oficiálnych kanálov alebo nad stanovenú cenu.

Na zásah vyzvali aj britskú vládu

Adam Webb, manažér kampane FanFair Alliance, ktorá sa zaoberá bojom proti špekulantom so vstupenkami, vyzval britskú vládu na zásah.

V marci líder Labouristickej strany Keir Starmer oznámil, že ak by sa Labouristi dostali k moci, zvažovali by stanovenie cenového stropu na ďalší predaj vstupeniek.

Webb dúfa, že tento plán bude napredovať, keďže prístup ku kultúre by nemal byť „v rukách bezohľadných špekulantov, ktorí umelo zvyšujú ceny.“

Zareagovala aj skupina

V piatok večer, ešte počas prebiehajúceho predpredaja, Oasis vydali vyhlásenie, v ktorom upozorňujú na pokusy o predaj vstupeniek na sekundárnom trhu.

„Upozorňujeme, že vstupenky môžu byť predávané LEN za nominálnu hodnotu cez Ticketmaster a Twickets. Vstupenky predané v rozpore s podmienkami budú zrušené.“

Podobné varovanie bolo vydané už pred začiatkom predpredaja, keď promotéri upozornili, že vstupenky predané prostredníctvom „neautorizovaných predajných platforiem“ môžu byť zrušené, pretože to porušuje ich podmienky.

Krátko po začatí piatkového predpredaja sa na webových stránkach pre ďalší predaj, ako sú StubHub a Viagogo, objavili tieto ponuky vstupeniek:


  • 6000 libier (vyše 7100 eur) na koncert Oasis na štadióne Wembley v Londýne,
  • na 4. júla boli k dispozícii vstupenky od 916 do 4 519 libier (od takmer 1100 do vyše 5300 eur) na prvý koncert turné na Principality Stadium v Cardiffe,
  • na 12. augusta sa lístky na státie na štadióne Murrayfield v Edinburghu predávali za viac ako 4000 libier (vyše 4700 eur),
  • na 12. júla boli k dispozícii za viac ako 2 500 libier na návratový koncert skupiny v manchesterskom Heaton Parku.

Spoločnosť Viagogo reagovala vyhlásením, že „predaj vstupeniek je v Spojenom kráľovstve legálny“ a že ich platforma je v plnom súlade so všetkými britskými zákonmi a predpismi.

Tvrdia, že obmedzovanie predaja a ďalšieho predaja vstupeniek na určité platformy zo strany organizátorov podujatí škodí fanúšikom tým, že im obmedzuje výber, čo podľa nich vedie k nárastu podvodov.

Britský telerozhlas oslovil aj spoločnosť StubHub, no zatiaľ neposkytla komentár.

Vstupenky na turné Oasis sú žiadané, pričom sa očakáva, že na 17 koncertov, ktoré sa uskutočnia v Spojenom kráľovstve a Írsku v júli a auguste budúceho roka, bude k dispozícii približne 1,4 milióna vstupeniek.

Cena vstupeniek sa pohybuje od 73 do 205 libier (od 86 do 243 eur) za štandardné sedenie, pričom vstupenky na státie sa predávajú za približne 150 libier (takmer 180 eur). Oficiálne prémiové balíčky dosahujú ceny až 506 libier (664 eur).

Pozrite si aj reportáž z 27. augusta o návrate legendárnej britskej skupiny:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok