Izrael verzus Palestína, bojkot a rasová vojna. Novodobá Snehulienka vyvolala vlnu kontroverzií

28.8.2024 05:00

Teoreticky to muselo znieť ako dobrý nápad. Aspoň pre manažérov hollywoodskeho filmového štúdia, ktorí chceli zarobiť veľké peniaze stávkou na istotu v podobe námetu a príbehu známeho širokému publiku.

Rachel Zeglerová Gal Gadotová Snehulienka
Foto: Profimedia, koláž ta3

Tým nápadom bol moderný remake Snehulienky nadväzujúci na milovaný originál štúdia Disney s novými hviezdami - menami z prvej hereckej ligy a rozprávkovým príbehom so šťastným koncom, ktorý by sa mohol všetkým páčiť. Ale takto to nedopadlo, napísal spravodajský server The Guardian.

Nová verzia Snehulienky od štúdia Disney s nákladmi presahujúcimi 300 miliónov dolárov, ktorá má mať premiéru na jar budúceho roka, sa dostáva na titulky zo všetkých zlých dôvodov.

Sexizmus, trpaslíci, rasa

Najskôr - vzhľadom na zastarané spoločenské normy 30. rokov 20. storočia - okolo filmu prepukli spory ohľadom sexizmu, diskusie o tom, či zachovať či nezachovať pôvodných sedem trpaslíkov, a chýbať nemohla ani trpká americká vojna kvôli rasám.

Hlavná hviezda snímky Rachel Zeglerová vyhlásila, že pôvodný film z roku 1937 "neznášala". Jeho príbeh označila za "divný", pretože v ňom vystupuje krásny princ, ktorý pobozká dievča v kóme, ktoré nemohlo dať súhlas.

Potom prepukol spor o to, či by mal mať Disney ako postavy sedem trpaslíkov. Následne sa doňho pustila americká pravica kvôli latinskoamerickému pôvodu Zeglerovej, pretože ako samotné meno napovedá, pôvodná Snehulienka mala pleť bielu ako sneh.

Toto všetko len dokázalo, ako môže pokušenie využiť zavedené značky nakoniec prebiť skutočnosť, že mnoho filmov z 30. rokov obsahuje rasové a ďalšie stereotypy, do ktorých je jednoducho lepšie nepichať.

Hviezdy v konflikte

A aby toho všetkého nebolo málo, minulý týždeň vypukol spor medzi dvoma najväčšími hviezdami filmu kvôli politike na Blízkom východe. Zeglerová je otvorenou zástankyňou práv Palestínčanov, zatiaľ čo Gal Gadotová, ktorá hrá zlú kráľovnú, patrí medzi svetovo uznávané izraelské herečky. Niet divu, že obe majú na krvavý konflikt v Gaze veľmi odlišné názory.

Po teroristickom útoku Hamasu zo siedmeho októbra minulého roka Gadotová, ktorá zažiarila ako Wonder Woman, v decembrovom príspevku na Instagrame kritizovala medzinárodné spoločenstvo. To podľa nej neodsúdilo znásilňovanie a vraždenie žien Hamasom počas útoku, pri ktorom bolo zabitých viac ako 1100 Izraelčanov.

Medzitým Zeglerová, ktorá si zahrala vo filmovej adaptácii muzikálu West Side Story, v máji na X napísala, že "od roku 2021 verejne vystupuje na podporu Palestíny", a v januári na Instagrame vyzvala užívateľov, aby vyvíjali tlak na vládnych predstaviteľov s cieľom prinútiť ich podporiť prímerie v Gaze, kde bolo podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva zabitých viac ako 40-tisíc ľudí.

Začiatkom tohto mesiaca Gadotová zverejnila trailer k filmu Snehulienka a video z fotenia, na ktorom boli zábery, ako sa objíma so Zeglerovou. Niektorí ľudia na Instagrame ju za to chválili a zdieľali emotikony s izraelskou vlajkou. Iní naopak reagovali heslom "osloboďte Palestínu" a palestínskymi vlajkami.

Bojkot Snehulienky

Alia Malaková z palestínskej Kampane za akademický a kultúrny bojkot Izraela v e-maile zaslanom Guardianu napísala, že by ľudia kvôli Gadotovej mali Snehulienku bojkotovať.

"Tým, že sa rozhodla priamo reprezentovať genocídny Izrael, sú filmy Gal Gadotovej bojkotovateľné," napísala Malaková. Hnutie Boycott, divestment and sanctions (BDS) "sa zameriava na inštitúcie, nie na jednotlivcov".

"Ale tam, kde Izrael zastupujú jednotlivci, spĺňajú ich aktivity kritériá hnutia BDS," dodala.

Malaková propaguje bojkot filmu, hoci v ňom hrá hlavnú úlohu Zeglerová, ktorá sa zastáva Palestínčanov. "Hlboko oceňujeme, že predstaviteľka hlavnej úlohy Rachel Zeglerová verejne vyjadrila podporu oslobodeniu Palestíny, ale to nestačí na to, aby sa napravila škoda spôsobená zahrnutím kultúrnej veľvyslankyne Izraela," napísala Malaková.

Naopak generálny konzul Izraela v New Yorku vyhlásil, že by sa Zeglerová mala hanbiť, a vyzval ľudí, aby si na ďalší film s Gal Gadotovou kúpili lístky, uviedol izraelský spravodajský server Ynet.

Čierna listina

Thomas Doherty, profesor amerických štúdií na Brandeisovej univerzite a historik hollywoodskej kinematografie, povedal, že bojkot filmov môže účinne podporiť určitú vec. Ako príklad uviedol čiernu listinu hercov, režisérov a ďalších osôb podieľajúcich sa na filmovom priemysle v 40. a 50. rokoch minulého storočia, pretože boli obvinení z komunistickej príslušnosti.

"Tento spôsob bol po dlhú dobu účinný. Bránil prístupu týchto ľudí a tiež niektorých tém či príbehov do Hollywoodu. Takže až do 60. rokov 20. storočia sme nemali otvorenú kritiku amerického kapitalistického systému," povedal Doherty.

Amanda Ann Kleinová, docentka filmových štúdií na Východokarolínskej univerzite, si však myslí, že vtedajšia čierna listina sa líši od toho, čo sa deje teraz.

"Podľa mňa nie je nijako zvlášť produktívny spôsob, akým očakávame, že naši hudobníci, herci a spisovatelia budú nejakým spôsobom odrážať naše politické presvedčenie a etické názory. To isté platí pre presvedčenie, že ak naše politické presvedčenie a etické názory nezdieľajú, nemôžeme prijímať ich umenie," povedala Kleinová.

Výzvy na bojkot Snehulienka kvôli názorom hereckých hviezd tiež považuje za niečo iné ako protest napríklad proti J. K. Rowlingovej, autorke Harryho Pottera, ktorá bola obvinená z transfóbie. Rowlingová je iba jedna osoba, zatiaľ čo na filme sa podieľa mnoho ľudí, ktorí majú pravdepodobne širokú škálu presvedčení, ako dokladajú Gadotová a Zeglerová, uviedla Kleinová.

Vyhýbanie sa politike

V poslednom čase sa filmové štúdiá často vyhýbajú nakrúcaniu filmov, ktoré by diváci mohli vnímať ako politické vyhlásenie, povedal Doherty. Napríklad tohtoročný film Twisters o lovcoch búrok sa zameriava na extrémne počasie, ale nespomína sa klimatická kríza.

"Myslím, že keby sa film Twisters nakrútil pred piatimi rokmi, bola by tam scéna, v ktorej by nejaký klimatológ povedal: 'Aha, dôvodom, prečo máme takú vysokú frekvenciu tornád, je globálne otepľovanie'," povedal Doherty. Ale teraz "to režisér a ľudia, ktorí za tým filmom stoja, zámerne neurobili".

Pozrite si archívnu reportáž z 11. marca 2024 o tom, ako sa filmom roka stal Oppenheimer. ↓

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok