Scenárista Šifra o filme Miki: S Černákom som sa rozprával desiatky hodín. Aj neuveriteľné scény sú realita

21.8.2024 05:45

Scenárista filmu Miki Miro Šifra viedol s na doživotie odsúdeným mafiánskym bossom Mikulášom Černákom desiatky hodín rozhovorov. Povedal to v utorok novinárom pri predstavení snímky v Prahe.

MIKI - Miro Šifra
Foto: TASR/Dano Veselský
Scenárista filmu Miki Miro Šifra

Bude aj druhá časť

Film, ktorý je na Slovensku v kinách od 15. augusta, zachytáva najmä prvú polovicu 90. rokov, keď Černák s podnikaním a kriminálnou činnosťou začínal. Chystaný druhý diel sa zameria na skôr politicky motivované zločiny druhej polovice 90. rokov. Černák v roku 2009 dostal doživotný trest za šesť vrážd, v roku 2019 sa priznal, že v 90. rokoch pripravil o život 16 ľudí.

Film začína na začiatku 90. rokov, keď Černák, pôvodným povolaním vodič autobusu, kúpil dva autobusy a niekoľko nákladných áut. Postupne sa začne zbavovať nepohodlných ľudí, napríklad majiteľa krčmy, ktorý chcel svedčiť proti jeho bratovi.

Akúsi repetíciu vo filme tvoria pohreby, najskôr Černák pochováva svojho otca, následne aj brata. "Pane, keby si tu bol, môj brat by nezomrel," číta druhýkrát rovnaký úryvok z biblie farár.

Stretávali sa aj počas pandémie

Postavu Černáka vo filme stvárnil Milan Ondrík. "Na Slovensku stále zaznieva, že musíme hovoriť o našej temnej minulosti, aby sme sa poučili, ale súčasnosť naznačuje, že sme asi zlí umelci, pretože sme nepoučiteľní. Mám radosť, že ten film rezonuje a že nám napríklad pomôže urobiť krok dopredu v našej budúcnosti," povedal Ondrík.

V rolách ďalších postáv sa predstavili napríklad Michal Kubovčík, Anna Javorková, Gregor Hološka alebo Rebeka Poláková.

Milan Ondrík Miki Foto: TASR/Dano Veselský Slovenský herec Milan Ondrík, ktorý stvárnil Mikuláša Černáka

Scenárista Šifra uviedol, že mal k téme blízko, pretože vyrastal vo Vernári, v dedine asi desať kilometrov od miesta, kde žil a bol aktívny Černák. "Bol som za ním osobne asi šesťkrát, Milan Ondrík trikrát. Celú pandémiu sme boli v kontakte, boli to desiatky hodiny rozhovorov s ním," povedal Šifra.

Dodal, že všetko neuveriteľné vo filme sa zakladá na rozhovoroch s Černákom, napríklad scéna, v ktorej sa vracia Černák zo schôdzky s milenkou a pri vyzliekaní pred manželkou zistí, že má na sebe dámske nohavičky.

Prelomové 90. roky

Producentka Zuzana Mistríková uviedla, že chceli nakrútiť film prístupný širokej verejnosti, tiež predstavila chystaný druhý diel. "Film má pokračovanie, ktoré nás zavedie do najtemnejšieho a politicky prepojeného Mečiarovského obdobia druhej polovice 90. rokov na Slovensku. Silne vnímame, že 90. roky položili základy problémov, s ktorými ako spoločnosť bojujeme dodnes," povedala Mistríková. Dodala, že za prvý týždeň prekonala návštevnosť v slovenských kinách 100-tisíc ľudí.

Černák, ktorý je vo výkone trestu vo väznici v Leopoldove, chce podľa tvorcov film vidieť, čo však zatiaľ nie je možné. "Ale uvidí ho časom," dodala Mistríková.

Černák sa pred súdom kajal

Černák skôr vyhlásil, že sa hanbí za svoju temnú minulosť a že chce svedčiť v niektorých procesoch. Vydal tiež knihu, v ktorej písal o podplácaní policajtov, prokurátorov, sudcov aj štátnych úradníkov a o činnosti svojho gangu, ktorý v 90. rokoch údajne ovládal značnú časť slovenského podsvetia.

Podľa serveru Novinky.cz požiadal päťdesiatpäťročný Černák tento rok v máji po odpykaní 25 rokov vo väzení o podmienečné prepustenie, rokovanie bolo odložené na neurčito.

Pozrite si reportáž z mája 2024 o tom, že Černák si na slobodu ešte počká.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok