Kuffa prerušil divadelné predstavenie, prekážal mu "perverzný film". Nič šialenejšie som nezažila, opísala herečka

19.8.2024 10:00 , Aktualizované: 19.8.2024 12:35

Predstavenie Národného divadla Košice v Malej Frankovej prerušil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa. Tvrdil, že nie je vhodné pre deti v obecenstve, dostal sa do potýčky s návštevníkmi.

V kežmarskom okrese v obci Malá Franková sa včera (18.8.) odohral incident medzi návštevníkmi tamojšieho predstavenia Národného divadla Košice a štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia Štefanom Kuffom.

Na sociálnej sieti udalosť opísal Lukáš Marhefka, šéfredaktor Zamagurských novín.

Podľa neho uprostred výstupu herečky Dany Košickej do predstavenia svojvoľne vstúpil Kuffa a začal určovať, pre koho je predstavenie vhodné a pre koho nie.

„Perverzný film“

Na videu z udalosti je počuť, ako štátny tajomník hovorí o „prznení detí“.

„Keď sme začali kričať a odmietať jeho správanie, odmietať to, čo si nesmie dovoliť, označil ma za slniečkara a nechcel opustiť tento priestor, až kým neprišiel starosta a neodviedol ho odtiaľ,“ opísal ďalej Marhefka.

K incidentu sa neskôr prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti vyjadril aj Kuffa. Ten v zverejnenom videu tvrdil, že nešlo o predstavenie, ale o „perverzný film“.

„Môžete sa pýtať ľudí z Malej Frankovej. Mali sme krásny večer, bolo tam kultúrne podujatie, svätá omša. Na záver večer pustili perverzný film, kde v javisku boli deti,“ opisuje tajomník envirorezortu. Dodal, že vyzval rodičov, aby svoje deti vzali preč.

Tiež opísal, že po jeho výzve rodičom ho „napadli herci alebo kulisári“ tyčami, pričom mu rozbili mobil. Toto tvrdenie sčasti potvrdzuje aj ďalšie video uverejnené na sociálnej sieti, na ktorom je vidno, ako mu neznámy muž z ruky tyčou vyrazil zariadenie, na ktoré je video natáčané.

Táto potýčka sa však nemohla odohrať bezprostredne po tom, ako sa Kuffa začal vyjadrovať k predstaveniu. Na videu zachytávajúcom hádku s návštevníkmi je totiž vonku ešte denné svetlo, na videu s údajným napadnutím tyčou je už tma.

Podľa herečky to bola dehonestácia

K udalosti sa vyjadrila aj herečka národného divadla Košice Ľuba Blaškovičová, ktorá v hre účinkuje.

„Cenzor, štátny tajomník Kuffa zasiahol, priamo vstúpil, do predstavenia, zastavil ho a vyháňal divákov,“ opísala herečka.

„Incident mal na 2x pokračovanie, aj keď sme aspoň prvú polovicu dohrali. Provokácie, útoky, vyhrážanie - krik, ochranka, za rohom polícia,“ uviedla ďalej a dodala, že nič dehonestujúcejšie pre umeleckú tvorbu ešte nezažila.

Reakcia divadla

Národné divadlo Košice sa k incidentu oficiálne vyjadrilo prostredníctvom tlačovej správy. Uvádza, že „plne stojí za svojimi zamestnancami a ohradzuje sa voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania“.

Divadlo priznáva, že inscenácia Moje baby, ktorá sa v Malej Frankovej hrala, je skutočne vhodná pre divákov od 18 rokov. Dodáva však, že táto skutočnosť „nikoho neoprávňuje, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať“.

„V prípade, že mal štátny tajomník MŽP SR Štefan Kuffa pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov,“ píše košické divadlo a dodáva, že vekové odporúčania majú len informatívny charakter a v konečnom dôsledku je na rodičoch, či na predstavenie zoberú aj svoje deti.

„Štefan Kuffa však začal svojvoľne situáciu riešiť, čo vyvolalo medzi divákmi vlnu emocionálnych reakcií. Tie sa stupňovali jeho následným nakrúcaním si divákov a zamestnancov divadla. Divadelné predstavenie bolo prerušené a naše kolegyne ho na prosby divákov napokon dohrali v inom priestore,“ opísalo divadlo.

Pozrite si videá z incidentu. Zdroj: Lukáš Marhefka

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok