Telá rukojemníkov našla izraelská armáda v tuneloch pod Rafahom. Hamas ich mal zabiť len pár dní pred oslobodením

1.9.2024 08:03 , Aktualizované: 1.9.2024 10:49

V noci na nedeľu (1. septembra) izraelskí vojaci našli telá šiestich rukojemníkov unesených v októbri minulého roka pri teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.

S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom informoval server The Times of Israel (ToI). Mŕtvych vojakov našli v tuneli Hamasu pod mestom Rafah na juhu Pásma Gazy, zabili ich únoscovia.

Izraelský prezident Jicchak Herzog rodiny mŕtvych poprosil o odpúšťanie za to, že ich štát nedokázal vrátiť živé domov.

Premiér Benjamin Netanjahu čelí tvrdej kritike pozostalých, ktorí vyzvali na pondelok ku generálnemu štrajku.

Netanjahu vyhlásil, že kto zabíja rukojemníkov, nechce prímerie.

Nemali presnú polohu rukojemníkov

Izraelské sily tvrdia, že šiestich ľudí zabil Hamas krátko - možno len deň alebo dva - predtým, ako ich vojaci našli.

Armáda uviedla, že nemá presnú polohu rukojemníkov, ale vie o širšej oblasti, kde by sa mohli nachádzať. Tvrdí tiež, že z tohto dôvodu operovala na týchto miestach opatrne.

Vojaci v sobotu začali prehľadávať tunelový komplex, telá štyroch mužov a dvoch žien vo veku od 23 do 40 rokov našli popoludní. V noci na dnešok ich vyzdvihli z Gazy a previezli do Izraela na identifikáciu. V tuneli sa podľa armády neodohrali žiadne strety s ozbrojencami Hamasu.

„Izraelské sily našli v tuneli pod mestom Rafah telá šiestich rukojemníkov, ktorých zadržiaval Hamas,“ uviedol predtým vo vyhlásení americký prezident Joe Biden a dodal, že je touto správou ‚zdrvený‘.

Povedal tiež, že medzi mŕtvymi bol aj americko-izraelský občan Herš Goldberg-Polin.

Izraelský prezident Herzog zasa povedal, že „srdce celého národa je rozbité na kúsky“.

„V mene celého štátu Izrael držím ich rodiny v srdci a prosím o odpustenie. Odpustenie za to, že sme nedokázali bezpečne vrátiť vašich milovaných domov,“ dodal.

Rodiny pozostalých kritizujú premiéra

Združenie pozostalých rodín vyjadrilo presvedčenie, že smrť šiestich osôb je „priamym dôsledkom“ toho, že Netanjahu „torpédoval“ navrhované dohody o prímerí a výmene rukojemníkov.

Premiér by mal podľa neho prevziať zodpovednosť za ponechanie rukojemníkov napospas osudu, a nie sa skrývať za hovorcu a robiť verejné vyhlásenia. Úrad predsedu vlády sa k záležitosti zatiaľ nevyjadril, uviedol len, že Netanjahu zrušil svoju účasť na otvorení školského roka v Jeruzaleme.

Vyjadrenie Netanjahu a Hamasu

Netanjahu vyhlásil, že ktokoľvek, kto zabíja rukojemníkov, nechce dohodu.

Izrael podľa neho neskončí, kým sa nedostane k tým, ktorí zabíjali.

Poznamenal tiež, že jeho vláda je odhodlaná dosiahnuť dohodu o prepustení zostávajúcich rukojemníkov.

Teroristické hnutie Hamas podľa agentúry Reuters zo smrti rukojemníkov obvinilo Izrael, ktorý podľa neho nie je ochotný uzavrieť dohodu.

Zajali ho na festivale Nova

Rodina 23-ročného Goldberga-Polina, ktorého zajali ozbrojenci na festivale Nova v južnom Izraeli, napríklad aktívne viedla kampaň za jeho prepustenie a stretla sa s viacerými svetovými štátnikmi a osobnosťami vrátane amerického prezidenta Bidena a pápeža Františka.

Rodák z Kalifornie prišiel o časť ľavej ruky, keď ho zasiahol granát. V apríli tohto roku sa objavil na videozázname zverejnenom Hamasom, v ktorom podľa agentúry AP viditeľne hovoril pod nátlakom a obvinil Netanjahuovu vládu, že doteraz nedokázala zabezpečiť prepustenie všetkých zajatcov.

Ozbrojenci Hamasu a ich spojenci zabili vlani 7. októbra v izraelskej pohraničnej oblasti 1 200 ľudí a ďalších 251 ľudí vzali ako rukojemníkov.

Viac ako 100 rukojemníkov hnutie prepustilo počas týždňového prímeria v novembri, niektorých oslobodila izraelská armáda a niektorých náhodne zabili izraelskí vojaci počas následnej vojenskej ofenzívy v Gaze. Teraz podľa armády zostáva v Gaze 97 rukojemníkov, ale najmenej 33 z nich je mŕtvych.

Pozrite si aj reportáž z 27. augusta o mužovi, ktorý bol v zajatí vyše desať mesiacov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok