Hamas odmietol požiadavky Izraela na prímerie. Američania zneužívajú vojnu na volebné účely, tvrdí hnutie

25.8.2024 20:19 , Aktualizované: 25.8.2024 22:25

Palestínske teroristické hnutie Hamas odmieta nové požiadavky Izraela predložené pri rozhovoroch o dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov. Žiada, aby sa rokovania viedli o verzii textu zo začiatku júla.

Hamas dohodu o prímerí poprel

V nedeľu to podľa agentúry Reuters povedal vysoký predstaviteľ hnutia Usáma Hamdán. Informácie o skorom uzatvorení dohody o prímerí sú podľa neho mylné.

Nové kolo rozhovorov o dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov držaných od vlaňajšieho októbra v Pásme Gazy sa začalo v druhej polovici tohto týždňa. V nedeľu bolo podľa agentúr v pláne rokovania na vyššej úrovni. Izrael a Hamas spolu priamo nerokujú, rozhovory sprostredkúvajú Spojené štáty, Katar a Egypt. Podľa médií sa izraelská delegácia v nedeľu večer vrátila z rokovania v Káhire a posun v rozhovoroch prerokuje s premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Spor o Filadelfský koridor

Zatiaľ nie je jasné, aké nové podmienky má Hamdán na mysli. Reuters cez víkend napísal, že jeden z najväčších sporov sa týka takzvaného Filadelfského koridoru, čo je oblasť pri hraniciach medzi Egyptom a Pásmom Gazy, kde Hamas podľa Izraela pašuje zbrane zo zahraničia. Palestínske hnutie v rámci rokovaní žiada odchod izraelskej armády z celého územia Pásma Gazy, avšak izraelský premiér trvá na tom, aby táto oblasť zostala pod kontrolou izraelskej armády.

Hamdán tiež odmietol výroky, že by uzavretie dohody bolo na dohľad. Ide podľa neho o výroky, ktoré americkí politici prenášajú na volebné účely. Prezidentské voľby sa v USA konajú začiatkom novembra.

Pozrite si reportáž z 19. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok