Izraelská armáda oznámila, že z tunela na juhu Pásma Gazy zachránila rukojemníka. Muža previezli do nemocnice

27.8.2024 15:32 , Aktualizované: 27.8.2024 16:40

Izraelská armáda oznámila, že dnes z tunela na juhu Pásma Gazy zachránila rukojemníka, ktorého vlani 7. októbra uniesli s ďalšími 250 ľuďmi palestínski ozbrojenci pri útoku teroristického hnutia Hamas na Izrael.

Informujú o tom izraelské médiá. Podľa denníka Haarec bol rukojemník Kajid Farhán Kádí držaný v tuneli a podarilo sa mu uniknúť pred tým, ako ho izraelská armáda zachránila. Zatiaľ nie je jasné, či s ním boli ďalší unesení.

Armáda operáciu označila za "zložitú" a "odvážnu". "Jednotky to miesto našli vďaka presným spravodajským informáciám," uviedol podľa serveru The Times of Israel (ToI) hovorca armády Daniel Hagari.

Je v dobrom zdravotnom stave

Armáda oznámila, že 52-ročného Kajida Farhána Kádího z beduínskej komunity, ktorého uniesli z izraelského pohraničia vlani v októbri, previezli do nemocnice. Jeho zdravotný stav označila za dobrý.

"Neviem ani vyjadriť ten pocit, je to lepšie ako narodenie nového dieťaťa," povedal Kádího brat, ktorý sa s ním stretol v nemocnici a zverejnil prvú fotografiu zo stretnutia.

"Sme veľmi šťastní, že ho môžeme objať. Dúfame, že aj ostatné rodiny zažijú takýto moment," povedal jeden z príbuzných podľa denníka Haarec.

K záchrane Farhána Kádího gratuloval izraelskej armáde a ďalším bezpečnostným zložkám aj izraelský prezident Jicchak Herzog, ktorý povedal, že je šťastný.

"Jeho návrat je okamih radosti pre Izrael a izraelskú spoločnosť ako celok," uviedol prezident.

Telefonoval mu aj Netanjahu

Telefonicky s Kádím už hovoril izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý mu podľa serveru ToI povedal, že všetci Izraelčania "sú nadšení z jeho záchrany".

Podľa serveru ToI zostáva v zajatí ešte 104 ľudí z 251 osôb unesených vlani v októbri, z toho 34 je podľa izraelskej armády mŕtvych.

Hamas prepustil 105 rukojemníkov vlani koncom novembra počas doteraz jediného prímeria v tejto vojne, Izrael za to pustil z väzenia asi 240 Palestínčanov. Štyroch unesených prepustil Hamas už pred týmto prímerím.

Osem živých, 30 zosnulých

Izraelská armáda zachránila od októbra osem živých rukojemníkov a priviezla do Izraela telá 30 zosnulých či zabitých unesených, vrátane troch, ktorých omylom zabili izraelskí vojaci.

Pri dvoch záchranných operáciách, ktoré sprevádzalo izraelské bombardovanie daného miesta, zomrelo tiež niekoľko stoviek Palestínčanov.

Fórum rodín rukojemníkov, ktoré združuje príbuzných časti unesených, privítalo záchranu jedného z rukojemníkov, ale zdôraznilo, že je potrebné čo najrýchlejšie uzavrieť dohodu s Hamasom, aby sa na slobodu dostali všetci rukojemníci.

"Strávil 326 dní v zajatí," uviedlo v utorok fórum.

"Kajidov návrat domov je zázrak. Ale musíme pripomenúť, že len vojenská operácia nemôže zachrániť všetkých 108 zostávajúcich rukojemníkov. Jediný spôsob, ako napredovať, je vyjednať dohodu," uviedlo fórum, ktoré pravidelne organizuje demonštrácie za uzavretie dohody Izraela s Hamasom o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Vinia vládu, že nerobí dosť

Viní tiež vládu, že pre záchranu unesených nerobí dosť a preferuje cieľ zničiť hnutie Hamas, čo mnohí považujú za nereálne.

Podľa serveru ToI držia Hamas v zajatí okrem 104 osôb unesených vlani 7. októbra tiež dvoch Izraelčanov, ktorí do Gazy prešli sami v rokoch 2014 a 2015 Avera Mengistua a Hišáma Saída. Podľa niektorých zdrojov trpia títo dvaja muži psychickými problémami.

Medzi mŕtvymi, o ktorých vydaní Izrael tiež rokuje, sú aj dvaja izraelskí vojaci Oron Šaul a Hadar Goldin, ktorí zomreli v Gaze pri operácii Ochranné ostrie v roku 2014.

Pozrite si aj reportáž z 25. augusta o rokovaniach o prímerí:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok