Centrum teroristov, detská pornografia, drogy, zbrane a ukradnuté kreditky: Z Telegramu sa stal dark web vo vašom vrecku

31.8.2024 14:16

Reportér BBC sa pri výskume pre článok nečakane ocitol v obrovskom kanáli na Telegrame, ktorý bol zameraný na predaj drog. Neskôr bol pridaný aj do skupín, ktoré sa venovali hackerstvu a predaju ukradnutých kreditných kariet.

Telegram koláž
Foto: Reprofoto/BBC/Joe Tidy

Skupiny pôsobia aj na iných sieťach

Niektoré z kriminálnych kanálov na Telegrame, do ktorých bol reportér BBC pridaný, sú aj na Snapchate alebo Instagrame, kde drogoví díleri uzatvárajú obchody v súkromných správach.

Títo díleri však často inzerujú svoje kanály na iných platformách, aby presmerovali ľudí na Telegram.

V januári zriadila štátna polícia v Lotyšsku samostatnú jednotku, ktorá sa špecializuje na monitorovanie chatovacích aplikácií kvôli obchodovaniu s drogami a komunikácii, pričom ako hlavný problém označili práve Telegram.

Telegram problém nevidí

Telegram tvrdí, že jeho moderovanie obsahu je „v súlade s priemyselnými štandardmi“, no tento týždeň sa ukázalo, že to tak nie je, najmä pokiaľ ide o oblasť, ktorá je oveľa menej viditeľná – materiály so sexuálnym zneužívaním detí.

Portál BBC zistil, že hoci Telegram reaguje na niektoré žiadosti o odstránenie obsahu od polície a charitatívnych organizácií, nezúčastňuje sa na programoch zameraných na proaktívnu prevenciu šírenia takýchto materiálov.

Jedným z hlavných obvinení francúzskych prokurátorov je, že Telegram nerobí dosť na zabránenie šírenia materiálov so sexuálnym zneužívaním detí.

„Jadrom tohto prípadu je nedostatok moderovania obsahu a spolupráce platformy, najmä v boji proti zločinom páchaným na deťoch,“ povedal na LinkedIne generálny tajomník francúzskej agentúry na ochranu detí Ofmin Jean-Michel Bernigaud.

Nedostatok spolupráce s políciou

Moderovanie obsahu je len časťou problému pre Telegram. Ďalšou kritikou je jeho prístup k žiadostiam polície o odstránenie nelegálneho obsahu a poskytovanie dôkazov.

Spoluzakladateľ softvérovej platformy pre dôveru a bezpečnosť Cinder Brian Fishman napísal: „Telegram je na inej úrovni: je už desaťročie kľúčovým centrom pre ISIS. Toleruje materiály so sexuálnym zneužívaním detí. Ignoruje primerané žiadosti orgánov činných v trestnom konaní celé roky. Nejde iba o moderovanie; je to úplne iný prístup.“

Niektorí by mohli argumentovať, že funkcie platformy na ochranu súkromia znamenajú, že spoločnosť nemá dostatok údajov o tejto činnosti, aby ich mohla nahlásiť polícii.

To je prípad aplikácií s vysokou úrovňou súkromia, ako sú Signal a WhatsApp.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok