Centrum teroristov, detská pornografia, drogy, zbrane a ukradnuté kreditky: Z Telegramu sa stal dark web vo vašom vrecku

31.8.2024 14:16

Reportér BBC sa pri výskume pre článok nečakane ocitol v obrovskom kanáli na Telegrame, ktorý bol zameraný na predaj drog. Neskôr bol pridaný aj do skupín, ktoré sa venovali hackerstvu a predaju ukradnutých kreditných kariet.

Telegram koláž
Foto: Reprofoto/BBC/Joe Tidy

"Moje nastavenia na Telegrame umožňovali ľuďom pridávať ma do ich kanálov bez môjho súhlasu. Zo zvedavosti som nechal nastavenia nezmenené, aby som videl, čo sa stane. Počas niekoľkých mesiacov som bol pridaný do 82 rôznych skupín. Hoci som nakoniec zmenil nastavenia, aby som tomu zabránil, stále dostávam tisíce správ denne z rôznych ilegálnych skupín vždy, keď sa prihlásim," píše kybernetický korešpondent britského telerozhlasu Joe Tidy.

Jeho skúsenosť odhaľuje širší problém, ktorý znepokojuje orgány činné v trestnom konaní už roky.

Zatknutie šéfa Telegramu vyvolalo diskusiu

Nedávne zatknutie miliardárskeho generálneho riaditeľa Telegramu Pavla Durova vo Francúzsku vyvolalo diskusiu o tom, ako sa na platforme moderuje obsah.

Durov čelí obvineniam z podozrenia na spolupáchateľstvo pri umožňovaní nelegálnych transakcií, obchodovania s drogami, podvodov a šírenia materiálov so sexuálnym zneužívaním detí na jeho platforme.

Niet pochýb o tom, že kriminalita prebieha aj na iných sociálnych sieťach, no experiment upozorňuje na väčší problém, ktorý sa vynára na Telegrame.

V galérii nižšie nájdete ochutnávku niektorých skupín, do ktorých sa reportér dostal. Všetky obrázky boli zverejnené v skupinách a názvy kanálov portál BBC zmenil, aby im nerobil reklamu.

Niektorí odborníci, ako napríklad kyberbezpečnostný podcaster Patrick Gray, už mesiace opisujú Telegram ako „temný web vo vašom vrecku“.

Temný web (anglicky dark web) je časť internetu, ku ktorej sa dá dostať len pomocou špecializovaného softvéru a znalostí.

Od spustenia trhoviska Silk Road v roku 2011 sa neustále objavujú webové stránky, ktoré ponúkajú nelegálne tovary a služby.

Telegram je dlhodobo útočiskom pre zločincov

Patrick Gray vo svojom podcaste Risky Business pri diskusii o zatknutí Pavla Durova poznamenal, že Telegram bol už dlho útočiskom pre kriminálnikov.

„Hovoríme o materiáloch so sexuálnym zneužívaním detí, o predaji drog, o zločinoch na úrovni temného webu, ktoré na Telegrame prebiehajú bez toho, aby s tým niečo robili,“ povedal.

Kriminálnici preferujú temný web kvôli anonymite, ktorú poskytuje.

Internetová prevádzka je presmerovaná po celom svete, čím sa skrýva poloha ľudí. Identifikácia osôb za určitými používateľskými menami je preto veľmi náročná.

Výskumníci z kyberbezpečnostnej spoločnosti Intel471 uviedli, že „pred Telegramom sa táto činnosť vykonávala prevažne na online trhoch hosťovaných na skrytých službách temného webu“, no pre menej zručných kyberkriminálnikov sa „Telegram stal jedným z najpopulárnejších online cieľov“.

Hackerská skupina Qilin, ktorá v lete vydierala nemocnice v Spojenom kráľovstve, sa rozhodla zverejniť ukradnuté údaje o krvných testoch na svojom Telegram kanáli ešte pred ich zverejnením na svojej stránke na temnom webe.

Služba deepfake, ktorá vytvárala falošné nahé fotky školáčok v Španielsku a Južnej Kórei, tiež prevádzkuje celú svoju službu, vrátane platby, na Telegrame.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok