Odpor proti nacizmu, ktorý zarezonoval ďaleko za našimi hranicami. Ako SNP písalo dejiny?

29.8.2024 00:00 , Aktualizované: 29.8.2024 07:38

Slovenské národné povstanie je jedným z najvýznamnejších momentov v dejinách Slovenska. Tisíce Slovákov sa postavili proti nacistickej okupácii a fašistickému režimu. Hoci povstanie vojensky porazili, jeho historický význam a odkaz zostávajú nespochybniteľné.

Slovenské národné povstanie z roku 1944 bolo nielen bojom za slobodu, ale aj prejavom proti útlaku a nespravodlivosti, ktorý zarezonoval ďaleko za hranicami Slovenska.

Prečítajte si odpovede na kľúčové otázky o SNP.

Kedy vypuklo SNP?

"Prvé boje vypukli 29. augusta ako reakcia na nemeckú okupáciu. Prvé strety dokonca prebehli ešte pred tým, ako bolo vyhlásené Jánom Golianom to legendárne heslo 'Začnite s vysťahovaním'. Ústup do hôr môžeme datovať na koniec októbra 1944, kedy sa pod tlakom nemeckej armády prešlo z pozičného boja na partizánsky," pripomenul historik Martin Posch z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

SNP Foto: Profimedia SNP

Napriek značnej snahe nacistov eliminovať partizánske hnutie sa väčšina partizánskych jednotiek dostávala z obkľúčenia a unikala nemeckým vojenským a trestným jednotkám. Tie ale o to viac zamerali ostrie represálií na civilné obyvateľstvo spojené s masovým vraždením.

Tak tomu bolo napríklad v Kremničke, kde zavraždili 747 civilistov a vo vápenke v Nemeckej, kde nacisti a ich domáci kolaboranti popravili asi 900 osôb.  

Čo predchádzalo vypuknutiu SNP?

Povstanie bolo vyvrcholením dlhodobého boja proti fašizmu a súčasťou širšieho svetového konfliktu. Založenie ilegálnej Slovenskej národnej rady (SNR) v roku 1943 a prijatie Vianočnej dohody stanovili cieľ obnovy Československa na princípe rovnosti Čechov a Slovákov.

Povstanie vypuklo predčasne po vstupe nemeckých vojsk na Slovensko, čo spôsobilo organizačné komplikácie. Pôvodne bolo naplánované na neskorší termín, aby sa prelínalo s postupom Červenej armády.

Nedostatok koordinácie a rozkol v spoločnosti oslabili odboj. Východoslovenské divízie, ktoré mohli povstaniu výrazne pomôcť, boli Nemcami rýchlo odzbrojené, čo povstalcom výrazne sťažilo situáciu.

Kto zohral hlavnú úlohu pri organizovaní povstania?

Kľúčovú úlohu pri vojenskej príprave SNP bol generál Ján Golian, ktorý je autorom strategického plánu vojenskej prípravy povstania.

V apríli 1944 prevzal Golian funkciu vojenského veliteľa ozbrojeného povstania a stál na čele príprav Slovenského národného povstania. Keď partizáni koncom augusta obsadili viaceré mestá a dediny, Golian vydal rozkaz na bojovú pohotovosť a postavil sa na čelo povstaleckej armády. Za svoje zásluhy bol povýšený na plukovníka a neskôr na brigádneho generála.

Golian velil povstaleckej armáde až do októbra 1944, keď ho nahradil generál Rudolf Viest. Po páde povstania sa obaja generáli zapojili do partizánskeho boja v horách, no 3. novembra 1944 ich nacisti zajali. Po výsluchoch v Bratislave a Berlíne boli v Nemecku odsúdení na smrť a pravdepodobne popravení v koncentračnom tábore Flossenburg v roku 1945.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok