Začali sa oslavy SNP, prinášajú bohatý program aj dopravné obmedzenia. Čo môžu návštevníci očakávať?

28.8.2024 09:51 , Aktualizované: 29.8.2024 09:20

V stredu sa v Banskej Bystrici začali dvojdňové celoštátne oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania. Naplno si ich môžu užiť aj návštevníci, ktorí zavítajú do mesta pod Urpínom.

Jedno z najvýznamnejších povstaní

Slovenské národné povstanie sa stalo počas druhej svetovej vojny jedným z najväčších protifašistických povstaní. Národ v srdci Európy zdvihol zbraň proti okupantom a začal písať jednu z najvýznamnejších kapitol novodobých slovenských dejín. Od vypuknutia SNP uplynie vo štvrtok 29. augusta 80 rokov.

Týmto ozbrojeným povstaním sa Slovensko pridalo na stranu víťazných mocností.

Dopravné obmedzenia

V súvislosti s oslavami SNP bude zákaz vjazdu a parkovania platiť od polnoci 28. augusta do 29. augusta do 23.00 h na uliciach J. Cikkera, F. Švantnera, Kapitulská, Kuzmányho a Národná. Uzavreté bude aj Námestie Štefana Moysesa so zákazom vjazdu od Bakossovej ulice.

Uzávera platí i na viaceré parkoviská, a to medzi domom kultúry a cestou I/66, na Štefánikom nábreží a pred budovou Ozbrojených síl SR od odbočky Ulice Československej armády. Časť dopravných obmedzení bude pokračovať z dôvodu osláv Dňa Ústavy SR a Dňa kroja aj 1. septembra.

Pozrite si živý vstup redaktorky Cepkovej:

V deň centrálnych osláv SNP bude komunikácia I/69 uzavretá medzi 13.00 až 22.00 h, cesta I/66 a rýchlostná cesta R1 od 14.00 do 22.00 h, teda až do ukončenia podujatia.

K dispozícii však bude pre vodičov desať záchytných parkovísk.

SNP-obmedzenia.png Foto: Ministerstvo obrany Záchytné parkoviská

Policajti v pozore

Na centrálne oslavy bude vo štvrtok dohliadať 1141 príslušníkov Policajného zboru a 135 príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov. V zálohe bude ďalších 80 policajtov. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informovali minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) a viceprezident PZ Rastislav Polakovič.

"Okrem policajtov velených do bezpečnostných opatrení budú na oslavách aj policajti, ktorí budú súčasťou sprievodného programu, keďže sa aktívne zúčastnia na týchto významných oslavách," uviedol Šutaj Eštok.

Polícia podľa ministra vnútra zapojí počas osláv do monitorovania situácie aj drony a antidronovú techniku. Pre civilistov bude lietanie s dronom počas týchto opatrení zakázané.

Policajný viceprezident vyhlásil, že na oslavách organizátori očakávajú 40 až 50-tisíc návštevníkov. Ako potvrdil, v prevádzke by malo byť 20 kontrolných brán umiestnených na troch vstupoch do areálu osláv. Každá brána by mala skontrolovať 800 až 900 osôb za hodinu.

"Samozrejme, na toto podujatie odporúčam nebrať predmety, ktoré by mohli byť nebezpečné pre ľudí zúčastňujúcich sa na ňom. Sú to nože alebo predmety, ktoré by mohli spôsobiť nejaké zranenie," upozornil Polakovič.

Návštevníci osláv by podľa neho mali pre očakávané vysoké teploty dbať najmä na pitný režim. Stánky s občerstvením sa budú nachádzať aj v areáli, doplnil Kaliňák.

SNP-mapa.png Foto: Ministerstvo obrany Mapa osláv SNP v Banskej Bystrici

Druhý deň osláv

Vo štvrtok (29. 8.) môžu návštevníci zavítať do stánkov ministerstiev či rôznych organizácií. Predvedú sa aj kynológovia a hipológovia. Samozrejmosťou je aj ukážka ľahkej, ťažkej, statickej i dynamickej techniky.

Na programe je aj kladenie vencov pri Pamätníku SNP, príhovory hostí a hudobno-kultúrny program.

Deň vyvrcholí vojenskou prehliadkou, ktorá bude trvať necelé dve hodiny. Na záver dňa je na programe aj slávnostný galaprogram s ohňostrojom.

V Banskej Bystrici finišujú prípravy na oslavy 80. výročia SNP:

10.00 - 11.00 h Pietny akt kladenia vencov, Pamätník SNP

11.00 h Sprístupnenie areálu verejnosti pri Múzeu SNP

11.00 - 12.30 h Slávnostný program s príhovormi hostí

13.30 - 14.45 h Hudobno-kultúrny program

15.00 - 15.45 h Slávnostná vojenská prísaha, Park pod Pamätníkom SNP

16.00 - 16.30 h Hudobno-kultúrny program

17.00 - 19.00 h  Veľkolepá vojenská prehliadka, nábrežie

20.30 - 22.00 h Galaprogram, Park pod Pamätníkom SNP

22.00 h  Ohňostroj

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok