Odpor proti nacizmu, ktorý zarezonoval ďaleko za našimi hranicami. Ako SNP písalo dejiny?

29.8.2024 00:00 , Aktualizované: 29.8.2024 07:38

Slovenské národné povstanie je jedným z najvýznamnejších momentov v dejinách Slovenska. Tisíce Slovákov sa postavili proti nacistickej okupácii a fašistickému režimu. Hoci povstanie vojensky porazili, jeho historický význam a odkaz zostávajú nespochybniteľné.

SNP
Foto: Profimedia

Ako prebiehalo SNP?

Prvé boje sa začali pri Žiline, kde sa vojaci postavili na odpor. Povstalci následne ustúpili do Strečnianskej tiesňavy, kde vytvorili nové obranné postavenie. Slovenská národná rada (SNR) 1. septembra prevzala moc na povstaleckom území, kde sa obnovilo demokratické Československo s centrom v Banskej Bystrici.

Hoci povstalecké sily postupne strácali územie, ich obrana sa stabilizovala. Nemecké sily, podporované technickou prevahou, však začali ofenzívu, ktorá v októbri 1944 vyústila do pádu kľúčových miest Detva a Zvolen. Povstalci sa bránili až do 27. októbra, keď Banskú Bystricu obsadili Nemci. Potom prešli na partizánsky spôsob boja v horách. Ten pokračoval až do príchodu Červenej armády na jar 1945.

Kde sa bojovalo?

V čase vypuknutia SNP sa bojovalo na ploche okolo 20-tisíc kilometrov štvorcových, na tomto priestore žilo okolo 1,7 milióna obyvateľov. Pod tlakom postupujúcej okupačnej nemeckej armády sa ale začal priestor zmenšovať na oblasť stredného Slovenska.

Kto sa bojov zúčastnil?

Na SNP sa aktívne zúčastnili príslušníci viac ako 30 národov a národností. Na povstaleckom území bojovalo spočiatku okolo 18-tisíc vojakov a dôstojníkov. Po dvoch mobilizáciách narástol počet vojakov na 60-tisíc, po boku ktorých bojovalo 12-tisíc partizánov. "K nim ešte treba zarátať okolo 5500 partizánov, ktorí nepôsobili na povstaleckom území, ale v tyle nemeckých jednotiek, teda na území, ktoré sa podarilo Nemcom obsadiť," spresnil historik Posch.

Aký má SNP význam?

Slovenské národné povstanie sa stalo jednou z kľúčových a pozitívnych udalostí slovenských dejín. Každoročne sa na mnohých miestach Slovenska konajú pietne spomienky na túto udalosť.

Hoci bolo povstanie vojensky porazené, z historického hľadiska bolo dôležitým symbolom odporu proti nacizmu a fašizmu. SNP zmenilo politickú dynamiku na Slovensku a prispelo k tomu, že po vojne bola Slovenská republika obnovená ako súčasť Československa. Povstanie tiež zlepšilo medzinárodné postavenie Československa, ktoré bolo vnímané ako aktívny účastník boja proti nacizmu.

Najmä vďaka SNP sa Slovensko po druhej svetovej vojne stalo členom víťaznej spojeneckej koalície. Slovenský národ navyše dokázal, že s fašizmom spolupracujúci a kolaborujúci vládnuci slovenskí predstavitelia aj s prezidentom Jozefom Tisom neboli jeho nosnými predstaviteľmi.

Pozrite si reportáž z 21. augusta 2024 o vrcholiacich prípravách na 80. výročie SNP. ↓

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok