Ukrajina stráca územie na východe. Nováčikovia v armáde odmietajú strieľať a utekajú z boja, tvrdia velitelia

27.8.2024 06:48

Niektorí noví ukrajinskí vojaci odmietajú strieľať po nepriateľovi. Iní podľa veliteľov i ďalších vojakov majú ťažkosti rozobrať a zložiť zbraň alebo vykonať základné pohyby potrebné v boji. Niekoľko z nich dokonca úplne opustilo svoje pozície a z boja utieklo.

Ukrajina
Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda na jednu stranu pokračuje vo svojich operáciách v Kurskej oblasti, na druhú stranu ale stráca cenné územia pozdĺž frontu na východe krajiny. Podľa ukrajinských veliteľov sa ruským jednotkám darí postupovať kvôli neskúsenosti ukrajinských vojakov povolaných pri nedávnej vlne mobilizácie a kvôli jasnej prevahe Rusov vo vzduchu aj čo do množstva munície, píše agentúra AP.

"Niektorí nechcú strieľať. Vidí, že nepriateľ je v zákopoch v palebnej pozícii, strieľať ale nezačnú.. Kvôli tomu naši muži zomierajú," povedal naštvaný veliteľ jedného z práporov 47. ukrajinskej brigády. "Keď nepoužívajú zbrane, nič nezmôžu," dodal.

Velitelia aj radoví vojaci hovorili s novinármi agentúry AP pod podmienkou zachovania anonymity, aby sa mohli vyjadrovať k citlivým vojenským záležitostiam. Iní chceli vystupovať len pod svojimi prezývkami.

Prispeli k územným stratám

Velitelia tvrdia, že nováčikovia v uniformách prispeli k reťazcu územných strát a ruskému postupu k Pokrovsku, dôležitému logistickému bodu. Ak mesto padne, ohrozí to ukrajinskú obranu a privedie Rusko bližšie k jeho cieľu, ktorým je ovládnutie celej Doneckej oblasti. V neprospech Ukrajincov hrá aj obrovská ruská početná prevaha a ochota dosiahnuť aj len malé úspechy za cenu veľkých strát.

Nedávno odvedení Ukrajinci nemajú nič spoločné s ostrieľanými bojovníkmi, ktorí sa hlásili do vojny v prvom roku po začiatku plnohodnotnej ruskej invázie. Nováčikom chýba aj minimálny výcvik, tvrdia vojaci a velitelia zo štyroch brigád brániacich oblasť Pokrovsku.

Opisujú, že musia plánovať operácie s príslušníkmi pechoty, ktorí nezvládnu strieľať na určený cieľ a nemajú základné topografické znalosti. Niektorí z nováčikov neverili bojovným plánom svojich veliteľov a odišli z pripravených pozícií.

Hľadanie posíl

Velitelia, ktorých frustruje úroveň vojakov posielaných na front regionálnymi vojenskými správami, sa teraz snažia hľadať posily sami a nových bojovníkov lepšie preverovať a cvičiť. "Hlavným problémom je pud sebazáchovy nováčikov. Predtým muži dokázali stáť do poslednej chvíle, aby pozíciu udržali. Teraz sa sťahujú, aj keď ide len o ľahké ostreľovanie palebných pozícií," povedal jeden z vojakov 110. brigády.

Dodáva, že nie všetci utekajú z boja. "Nie, sú tu aj motivovaní ľudia, ale je ich len veľmi, veľmi málo," podotýka. "Pozície sa darí držať, ak sú na nich títo ľudia, ktorí sú motivovaní a majú zmysel pre povinnosť," uvádza.

Výcvik je adekvátny

Ozývajú sa ale aj hlasy, ktoré odmietajú tvrdenia veliteľov o tom, že vinu za územné straty nesú nováčikovia. Podľa Viktora Kevljuka, vojenského experta z think-tanku Centrum pre obranné stratégie, je výcvik novoodvedených adekvátny. Tvrdí, že velitelia brigád "sa snažia hľadať vysvetlenie taktických chýb".

Majú vhodné nástroje na ovplyvnenie nálady. "Ak všetky tieto procesy v brigáde fungujú, žiadne väčšie problémy nevzniknú. Ak tieto mechanizmy zlyhajú, čítame o tom negatívnom na sociálnych sieťach," hovorí. A v napätej bojovej situácii, aká vládne pri Pokrovsku, "rozhodujú včas udelené taktické rozhodnutia veliteľov", dodáva Kevljuk.

V niektorých prípadoch vystrašení vojaci utiekli z boja. "Tento strach vyvoláva paniku a zmätok," hovorí veliteľ práporu v 47. brigáde. Prípad dediny Prohres, ktorú Rusi dobyli minulý mesiac, je posledným z príkladov, keď vinu za územné straty nesú nováčikovia. Jednotky z 31. brigády sa stiahli v zle koordinovanom zmätku a do bitky musela nastúpiť 47. brigáda a pokúsiť sa frontovú líniu stabilizovať. Podobný scenár sa odohral v máji v dedine Očeretyne.

"Niekedy mám chuť sa zastreliť"

Pre výcvik nových vojakov sa toho nerobí dosť, hovorí už vyššie spomínaný veliteľ práporu. "Nemajú ani tú najnižšiu úroveň výcviku potrebnú pre naše bojové akcie," tvrdí. Títo muži nemajú "v ruke" skladanie pušiek a streľbu z nich. Nenaučili sa, ako v malých skupinách koordinovať bojové úlohy a nevedia používať ani jednoduché taktiky. "Z veliteľského miesta by som chcel dávať rozkazy malým skupinám pechoty, ale nie som si istý, či sú schopné ich vykonať, pretože im chýba koordinácia a nevedia komunikovať," opisuje. "Niekedy mám chuť sa zastreliť," dodáva.

Ďalšou výzvou pre ukrajinských obrancov je nová taktika Rusov, ktorí nasadzujú vlny malých jednotiek pechoty dvoch až štyroch mužov. To mätie operátorov ukrajinských dronov, pre ktorých je náročné na nich zacieliť, hovorí jeden z nich, ktorému sa hovorí Groot. "To je jedna z príčin ruského úspechu pri Pokrovsku," uvádza s tým, že je ťažšie ruských vojakov objaviť. "Akonáhle sa pechota dostane pod úroveň stromov, je naozaj ťažké ich odtiaľ s nasadením dronov dostať, a preto sme toľko závislí na našej pechote," vysvetľuje.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok