To, čo Zelenskyj sľúbil, teraz podpísal. Hrdinovia Ukrajiny dostanú od štátu byt

27.8.2024 06:28

Hrdinovia Ukrajiny, vyznamenaní Zlatou hviezdou, majú dostať od štátu vlastný byt. Príslušný výnos podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj, uviedol server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na dokument. Výnos vstúpil do platnosti v deň zverejnenia.

Rusko, Ukrajina, vojaci
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Status Hrdinu Ukrajiny bol podľa dokumentu doplnený novou časťou, v ktorej sa hovorí, že "osobám, ktorým bol udelený titul Hrdina Ukrajiny spolu s odovzdaním radu Zlatej hviezdy, môže byť poskytnutá jednorazová adresná pomoc vo forme bytových priestorov na trvalé obydlia bez ohľadu na to, či tieto osoby sú v poradovníku na zlepšenie bytových podmienok".

Dokument tiež uvádza, že v prípade, že dotyčný je vyznamenaný titulom a uvedeným rádom posmrtne, potom pomoc v podobe bytu môže byť poskytnutá členom jeho rodiny. Byty majú prideľovať ministerstvá obrany a vnútra, spravodajská služba, ochrana ústavných činiteľov a tajná služba SBU, u ktorých vyznamenanie slúžili či slúžia.

Dodržal sľub

Server pripomenul, že Zelenskyj už vlani v decembri sľúbil, že všetci obrancovia Ukrajiny, ktorý boli od vpádu ruských vojsk vyznamenaní titulom Hrdina Ukrajiny a rádom Zlatej hviezdy, dostanú od štátu vlastné bývanie.

Titulom Hrdina Ukrajiny bolo k tohtoročnému 24. augustu podľa ukrajinskej verzie internetovej encyklopédie vyznamenaných 918 mužov a 41 žien. Trom osobám bol titul odobratý. Titul a rad Zlatej hviezdy dostalo 687 osôb (zvyšných 272 osôb dostalo k titulu Rad štátu). Počas vojny bolo 22 vyznamenaných utajených. Z ukrajinských prezidentov najviac titulov udelil práve Zelenskyj - 510. Celkovo 478 osôb bolo vyznamenaných za svojho života, 481 posmrtne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok