Necítim, že by Smer zmenil postoj. Koaličná rada by mala tento týždeň riešiť aj otázku predsedu parlamentu, uviedol Žiga

26.8.2024 13:51 , Aktualizované: 26.8.2024 13:54

Predstavitelia koalície by sa mali tento týždeň zísť na koaličnej rade a na stole by mala byť aj otázka zvolenia nového predsedu Národnej rady (NR) SR.

Po pondelkovom stretnutí s prezidentom SR Petrom Pellegrinimi to povedal podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Zopakoval, že tento post patrí podľa koaličnej zmluvy Hlasu-SD a strana nemá záujem otvárať zmluvu.

"Myslím si, že tento týždeň bude koaličná rada, kde bude na stole aj táto otázka a verím, že v rámci vládnej koalície nájdeme príslušné riešenie, aby sme tento problém vyriešili," povedal Žiga k téme voľby nového šéfa parlamentu.

Necíti, že by Smer zmenil postoj

"Necítim, že by Smer zmenil postoj, to znamená, podľa koaličnej zmluvy táto pozícia patrí strane Hlas," dodal s tým, že koaličná zmluva vznikala za určitých podmienok a sú v nej dohodnuté pomery a pozície. "Nepociťujem potrebu otvárať koaličnú zmluvu," dodal.

Žiga nemá pocit, že by bola spochybnená stolička ktoréhokoľvek ministra. "Takže v tejto chvíli to takto nevidíme," skonštatoval.

Ak by sa mali zmeniť posty ministrov či posty v parlamente medzi vládnymi stranami, musela by sa podľa neho otvárať koaličná zmluva. "Keď je otvorená koaličná zmluva, každá pozícia v rámci vlády aj parlamentu je tým pádom na stole a budeme o nej diskutovať," povedal Žiga.

Ubezpečil prezidenta, že parlament funguje

Podpredseda NR SR ubezpečil prezidenta, že napriek absencii riadne zvoleného predsedu parlament funguje. "Vládna koalícia disponuje parlamentnou väčšinou, ktorá pozostáva zo 79 poslancov. Národná rada prijíma zákony, ktoré podporujú programové vyhlásenie vlády a, samozrejme, aj iné zákony," povedal.

Najbližšia schôdza parlamentu sa začína 10. septembra, na jej programe je podľa Žigu približne 120 bodov.

Žiga tiež pozval prezidenta na Deň otvorených dverí v parlamente, ktorý organizuje NR SR 1. septembra na Deň Ústavy SR.

"Som veľmi rád, že prezident prijal toto pozvanie, budeme organizovať jednak stretnutie bývalých predsedov parlamentu, ktorí boli od vzniku Slovenskej národnej rady až po dnešok predsedami, a budeme organizovať spoločné stretnutia," doplnil.

Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po víťazstve Pellegriniho v prezidentských voľbách. Podľa koaličnej zmluvy patrí post Hlasu-SD, ktorý chce na toto miesto ministra investícií Richarda Rašiho z Hlasu-SD.

Predseda SNS Andrej Danko považuje za ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov. Podobne sa vyjadroval aj Smer-SD. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) sa ešte pred letom vyjadril, že Danko by bol dobrým predsedom parlamentu.

Šimečka by mal podľa neho odstúpiť

Podpredseda Národnej rady SR a predseda opozičného PS Michal Šimečka by mal sám odstúpiť z funkcie. Myslí si podpredseda NR SR Peter Žiga.

Podľa Žigu by mal Šimečka vyvodiť zodpovednosť, ak o sebe hovorí, že je transparentný politik. Hlas-SD má na situáciu s odvolávaním Šimečku svoj názor, ale najprv ho chce podľa Žigu predstaviť koaličným partnerom.

"My už máme politický názor, ale asi nečakáte, že vám ho poviem skôr ako koaličným partnerom. Tento týždeň by mala zasadať koaličná rada. My si to prejdeme aj s našimi koaličnými partnermi," povedal Žiga novinárom v súvislosti s otázkou, či Hlas-SD podporí odvolávanie Šimečku z postu podpredsedu parlamentu.

Žiga si myslí, že rodinní príslušníci Šimečku majú zo štátnych zdrojov a rôznych verejnoprávnych zdrojov veľké sumy peňazí. "Myslím si, že by mal sám odstúpiť, keďže tieto podozrenia tu sú, sumy sú státisícové," ozrejmil svoj postoj. "Hovorím len o tom, že ako zodpovedný a transparentný politik by mal vyvodiť zodpovednosť z toho, čo sa udialo," dodal.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) má tento týždeň koaličným partnerom oficiálne predložiť návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR.

Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka. Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu.

Šimečka reagoval, že ide o chabý útok na opozíciu vedený cez jeho rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia. Označil to za zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu.

Pozrite si kompletný záznam vyhlásenia:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok