Prezident Pellegrini vymenoval nového šéfa SIS. Stal sa ním Pavol Gašpar

26.8.2024 13:29 , Aktualizované: 26.8.2024 17:23

Po pôsobení na poste námestníka SIS sa Pavol Gašpar v pondelok (26. augusta) oficiálne stal jej riaditeľom. Proti nominácii syna poslanca Smeru Tibora Gašpara mala výhrady opozícia, menovania sa zdržala aj bývala prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezident Peter Pellegrini v pondelok (26.augusta) slávnostne vymenoval nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby Pavla Gašpara. Menovanie sa uskutočnilo o 16:30.

Denník N pripomína, že prezident čakal s vymenovaním celých 73 dní. Dôvod odkladu zatiaľ neuviedol.

Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident to uviedol v príhovore po vymenovaní Pavla Gašpara.

Prezident apeloval na funkčnosť kontrolných mechanizmov

Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Vláda vo februári odsúhlasila nomináciu bývalého štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na šéfa tajnej služby. Gašpar sa stal námestníkom riaditeľa a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby.

Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová prenechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu.

Reakcia opozície: Povolanie syn a naťahovanie sa o funkcie

K vymenovaniu šéfa SIS majú čo povedať aj opozičné strany. Reagovalo Progresívne Slovensko (PS), Demokrati, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) aj Sloboda a Solidarita (SaS).

Progresívci vnímajú vymenovanie Pavla Gašpara na túto funkciu len ako naťahovanie sa o funkcie, podľa nich vláde ani prezidentovi na bezpečnosti krajiny nezáleží.

"Prezident si dal s vymenovaním pána Gašpara načas, pritom vôbec nie je jasné, prečo mu to tak trvalo, a či preveril výhrady, ktoré sa s ním spájajú. Nedostatok profesionálnych skúseností na tento dôležitý post, nejasnosti ohľadom majetku či pochybný spôsob ustanovenia do funkcie dočasne povereného námestníka SIS vládou," vymenoval predseda poslaneckého klubu PS a člen kontrolného výboru SIS Martin Dubéci. 

Demokrati túto udalosť označili ako "obrovský politický obchod".

Vymenovanie prezidentom vnímajú ako nečinnosť Pellegriniho, ktorý týmto gestom mal ukázať, že absolútne nerešpektuje odbornosť a je len "predĺženou rukou vlády a Roberta Fica".

KDH nomináciu Pavla Gašpara za šéfa SIS od začiatku považovalo za pochybnú a nesúhlasí s jeho vymenovaním. "Z jeho životopisu nevieme identifikovať, či mal predchádzajúce skúsenosti so spravodajskými službami," píšu v stanovisku.

Rovnako kresťanskí demokrati nemajú istotu, či bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou, v ktorej má SIS už teraz veľmi pokrivený kredit po predchádzajúcich kauzách.

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS je dôkazom, že prezident verne slúži iba premiérovi a nie občanom Slovenska. Upozornila na to SaS.

"Prezident Peter Pellegrini opäť raz zabudol na ľudí a ich problémy. Po dvoch mesiacoch v úrade nespravil pre občanov absolútne nič. Namiesto toho ale verne slúži Ficovi a záujmom vládnej koalície. Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS je toho jasným dôkazom," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Pozrite si, ako prezident vymenoval Pavla Gašpara za šéfa SIS:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok