Prezident sa stretol s povereným predsedom parlamentu. Apeloval na politikov, aby riešili reálne problémy občanov

26.8.2024 12:09 , Aktualizované: 26.8.2024 12:58

Prezident SR Peter Pellegrini začal sériu politických rokovaní, ktoré avizoval ešte v piatok. Prvým v paláci bol poverený šéf parlamentu Peter Žiga.

Pellegrini informoval o výsledkoch rokovania

Prezident Pellegrini informoval o výsledkoch rokovania aj na spoločnej tlačovej besede. „Ako som avizoval, dnes som započal stretnutia so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi,“ oznámil Pellegrini a dodal, že v utorok o 14:00 sa stretne aj s predsedom vlády SR Robertom Ficom. „Budem pokračovať v stretnutiach s predsedami koaličných parlamentných strán a následne s predsedami opozičných parlamentných strán,“ oznámil prezident.

Pellegrini ďalej avizoval, že by chcel znovu zaviesť tradíciu, pri ktorej sa v zásadných otázkach smerovania štátu stretávajú za okrúhlym stolom všetci traja najvyšší ústavní činitelia.

S povereným predsedom parlamentu sa prezident rozprával o pláne pre najbližšiu schôdzu NR SR a tiež o napätí medzi koalíciou a opozíciou, a jeho dopade na fungovanie parlamentu.

„Nech by politické súboje medzi koalíciou a opozíciou prebiehali akokoľvek, mám za to, že pomery rozloženia síl a jednotlivých pozícii v NR SR, bez ohľadu na intenzitu politického súboja, musia v hrubých rysoch rešpektovať výsledky parlamentných volieb. Aj zastúpenie koalície a opozície v jednotlivých orgánoch parlamentu musia rešpektovať tieto výsledky a zaužívané tradície. Nie všetko musí byť zapísané v Ústave SR,“ vyjadril sa Pellegrini. Dodal však, že jednotlivé funkcie sa nemusia viazať na konkrétne meno.

„Za posledné týždne sme boli svedkami banálnych problémov. Žiaľ, Slovenská republika má pred sebou závažnejšie problémy,“ povedal prezident a menoval napríklad hospodárstvo, školstvo či zdravotníctvo.

Apeluje na parlament, aby v nasledujúcich týždňoch riešil reálne problémy občanov. Vyzval politických predstaviteľov, aby na svojich oponentov neútočili osobne, a aby ich nedehonestovali. Na záver dodal, že v blízkej budúcnosti v parlamente vystúpi so správou o stave republiky.

Pozrite si kompletný záznam vyhlásenia:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok