Rusko podniklo masívny útok proti Ukrajine. Vzlietli aj poľské a spojenecké stíhačky

26.8.2024 08:24 , Aktualizované: 26.8.2024 21:13

Šesť ľudí zomrelo a ďalší sa zranili pri pondelkovom rozsiahlom raketovom a dronovom útoku, ktorý Rusko podniklo proti Ukrajine. Škody vznikli v 15 z 24 ukrajinských oblastí, informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na útok Rusko použilo vyše 100 rakiet a asi stovku dronov. Zničená bola energetická infraštruktúra krajiny. Kvôli úderom na západe Ukrajiny vzlietli poľské a spojenecké stíhačky, informovala poľská armáda.

Podnikli dve vlny útokov

Ruská armáda v noci na Ukrajinu najskôr podnikla dve vlny dronových útokov. Neskôr začala raketové údery z rôznych smerov a ukrajinské letectvo informovalo, že vzlietlo 11 ruských strategických bombardérov Tu-95. Ukrajinský premiér Šmyhal spresnil, že Moskva útočila dronmi, riadenými strelami alebo hypersonickými raketami Kinžal.

"Cieľom ruských teroristov sa znovu stala energetická infraštruktúra," uviedol Šmyhal.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS uviedlo, že "ruská armáda s nasadením vysoko presných zbraní ďalekého dosahu podnikla masívny útok na kľúčové objekty ukrajinskej energetickej infraštruktúry, ktoré zabezpečujú chod ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu".

Rusko okrem toho podľa agentúry Reuters tvrdí, že na dvoch letiskách zasiahlo sklady s leteckou muníciou poskytnutou Kyjevu Západom.

"Boli zasiahnuté všetky určené ciele, čo viedlo k narušeniu dodávok elektriny a dopravy - po železnici - zbraní a munície k línii dotyku," uviedol ruský rezort obrany. Túto informáciu nemožno overiť.

Počet obetí vzrástol

Počet obetí ruského vzdušného úderu medzitým vzrástol zo štyroch na päť, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Mŕtvi sú podľa nej hlásení z Žytomyrskej, Volyňskej, Dnepropetrovskej, Charkovskej a Záporožskej oblasti.

"Agresor ráno masívne zaútočil na oblasť. Výbuchy boli v okrese Dnipro a Kryvyj Rih," napísal na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Podľa dostupných informácií prišiel o život 69-ročný muž. Z regiónu sú hlásení aj ranení a poškodené alebo zničené domy.

V západoukrajinskom Lucku boli pri ruskom útoku poničené dve výškové budovy. Starosta mesta Ihor Poliščuk informoval o poškodení objektu infraštruktúry. "V súčasnej chvíli vieme o jednom mŕtvom," uviedol.

Mŕtveho hlásia tiež úrady v Záporožskej oblasti. Kvôli bezpečnostnej situácii bola prerušená doprava cez hrádzu priehrady pri vodnej elektrárni v Záporoží.

Zasiahnutý bol objekt energetickej infraštruktúry

Šéf Záporožskej oblasti Ivan Fedorov informoval, že zasiahnutý bol objekt energetickej infraštruktúry a vypukol v ňom požiar.

O jednom mŕtvom a dvoch zranených informoval šéf vojenskej správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Stalo sa to pri ruskom raketovom útoku na civilný podnik v okolí Izjumu.

Výbuchy sa ozývali v stredoukrajinskom meste Kropyvnyckyj alebo v Charkove, druhom najväčšom meste v krajine. Podľa telegramového kanála RBK-Ukrajina päť ľudí v Poltavskej oblasti utrpelo zranenia pri zásahu bližšie neurčeného priemyselného objektu. Opakovane sa explózie ozývali v Kyjeve a letecký poplach v ňom platil viac ako šesť hodín.

Zranení sú hlásení tiež z Odeskej alebo Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny či v Ivano-Frankivskej oblasti na západe.

V niektorých regiónoch Ukrajiny boli kvôli ruským útokom prerušené dodávky elektrického prúdu. Súkromná energetická spoločnosť DTEK oznámila, že zaviedla núdzové odstávky.

Niektoré časti Kyjeva sú bez dodávok vody

Niektoré časti Kyjeva sú aj bez dodávok vody. Úrady v hlavnom meste pre problémy v energetike obnovili prevádzku takzvaných "centier nezlomnosti", kam si ľudia môžu napríklad prísť dobiť telefóny.

Podobná situácia ako v Kyjeve panuje v Žytomyre. Tamojšia vodáreň je bez elektriny a prerušila prevádzku. Taktiež v Ľvovskej oblasti zaútočilo Rusko na energetické objekty a starosta Ľvova Andrij Sadovyj upozornil na možné problémy s dodávkami vody i elektriny. Poškodené sú aj energetické objekty a objekty kritickej infraštruktúry vo Vinneckej a Rivnenskej oblasti.

Ukrajinské dráhy na trate poslali dieselové rušne, diaľkové spoje podľa nich jazdia podľa cestovných poriadkov. Meškanie majú prímestské vlaky. V Sumskej oblasti na severe krajiny ruský útok poničil trakčnú sieť a budovy patriace železnici. Zranený bol jeden zamestnanec.

"Od skorých ranných hodín sledujeme intenzívnu aktivitu ruského letectva... súvisiacu s útokmi na objekty ležiace okrem iného na západe Ukrajiny," informovalo velenie poľskej armády na sociálnej sieti X v príspevku o tom, že odštartovali poľské stíhačky a bojové lietadlá ďalších krajín NATO. Dodalo, že tak intenzívne útoky na západnú Ukrajinu podnikli Rusi naposledy 8. júla.

Ukrajina útok očakávala

Ukrajina rozsiahly ruský útok už nejaký čas očakávala, píše agentúra Reuters. Americká ambasáda v Kyjeve pred víkendom na takúto hrozbu upozornila v súvislosti so sobotňajšími oslavami ukrajinského Dňa nezávislosti.

"Túžba zničiť našu energetiku bude Rusko stáť veľa: Jeho infraštruktúru," napísal na telegrame šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Ukrajina v posledných mesiacoch vystupňovala útoky na Rusko s nasadením dronov s ďalekým doletom a útočí na rafinérie, skladiská pohonných hmôt alebo dopravnú infraštruktúru v snahe ohroziť dodávky pre ruské vojská. Ruská invázia na Ukrajinu trvá dva a pol roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok