Ovládli ďalšie obce. Zelenskyj ohlásil postup ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti

26.8.2024 07:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že jednotkám Kyjeva sa podaril menší postup do vnútra územia ruskej Kurskej oblasti a ovládli tam ďalšie dve obce. Došlo k tomu viac než dva týždne po začiatku prekvapivej ofenzívy na ruské územie, informuje agentúra AFP.

Ukrajina
Foto: TASR/AP

"Práve som hovoril s vrchným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Oleksandrom Syrským, a je tu postup našich vojakov v Kurskej oblasti. Od jedného do troch kilometrov. Dve ďalšie obce boli prevzaté pod našu kontrolu," povedal Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve.

Ako zároveň dodal, v spomenutej oblasti na západe Ruska prebiehajú "aktívne akcie v ďalšej obci" a ukrajinská armáda zajala ďalších vojnových zajatcov, citujú agetúry AFP a DPA.

Vpád do Ruska

Ukrajinské sily vpadli na územie Kurskej oblasti 6. augusta a podarilo sa im získať pod kontrolu už desiatky obcí. Kurská jadrová elektráreň pri meste Kurčatov sa nachádza približne 60 kilometrov od mesta Sudža, ktoré v súčasnosti ovládajú ukrajinské jednotky. Agentúra Reuters informuje, že tvrdé boje zúria približne 30 kilometrov od elektrárne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok