Čo vám ušlo z V politike: Truban označil Tarabu a Kuffu za fašistov, Kaliňák predstavil novú verziu aktívnych záloh

Hosťami relácie V politike bol podpredseda Smeru-SD a minister obrany Robert Kaliňák a podpredseda PS Michal Truban. Diskutovali o blížiacich sa oslavách SNP a aj o tom, že Chorvátsko zavádza od 1. januára povinnú vojenskú službu.

20240825- V politike
Foto: ta3

Budúcnosť bezpečnostných zložiek

Ak by však nastala krízová situácia, keď by profesionálna armáda musela ísť do obranného manévru, tak by tento polovojenský útvar strážil strategické objekty.

"Štát je pripravený za to uviesť príslušnú peňažnú čiastku, všetko je však ešte v procese príprav," povedal minister obrany.

Tri skupiny útvarov by tak pozostávali z bývalých vojakov (členovia aktívnych záloh), strážnych útvarov (všeobecný výcvik) a ľudí, ktorí sa prihlásia do útvaru, lebo si chcú rozšíriť vzdelanie smerom k nejakej zbrani.

"Aj z takéhoto výcviku môže do budúcna vzniknúť profesionálny vojak," vysvetlil Kaliňák. 

Trubanovi sa predstavený návrh pozdáva. "Naša pozícia je rovnaká. PS nikdy nechcelo ani nechce znovu zaviesť povinnú vojenskú službu. (...) V aktívnych zálohách vidíme veľké medzery. Keď to príde na schôdzu, tak si myslím, že sa o tom budeme vedieť odborne baviť," povedal podpredseda PS.

Zároveň nevylúčil, že by PS návrh podporilo. "Ak to bude v rámcoch, ako hovoril Kaliňák, vieme sa baviť o podpore," skonštatoval.

80. výročie Slovenského národného povstania

Kaliňák chce na oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania pozvať aj verejnosť.

"Kritizovali sme predchádzajúcu vládu za to, že za obrovský plot uzatvárala oslavu SNP a nepúšťala na oslavy verejnosť. Chceme pozvať verejnosť, chceme to urobiť vo veľkom. Je 80. výročie Slovenského národného povstania, chceme im priblížiť prácu nielen ozbrojených síl, ale aj históriu," povedal. 

Na oslavách bude obrovské množstvo historických klubov, ktoré sa venujú vojenskej histórii. Každé ministerstvo bude prezentovať nejakú svoju aktivitu, bude vojenská prehliadka a večerný galaprogram s ohňostrojom. "Mala by to byť dôstojná oslava SNP," podotkol.

Fašisti v parlamente?

"SNP treba oslavovať," povedal Truban s tým, že nielen pri 80. výročí, ale "aj reálnou aktivitou, ako napríklad nemať fašistov vo vláde" a menoval ministra životného prostredia Tomáša Tarabu či štátneho tajomníka Štefana Kuffu.

"Hovoríme tu o SNP a vy zaútočíte na člena vlády, že je fašista, bez nejakého dôkazu," reagoval Kaliňák a pokračoval: "Tomáš Taraba je jeden slušný človek, ktorý vyznáva konzervatívne a kresťanské hodnoty."

Truban sa potom ospravedlnil, "ak priamo niekoho označil za fašistu", ale podľa neho sa títo politici tak správajú a v minulosti kandidovali za stranu ĽSNS.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok