Čo vám ušlo z V politike: Truban označil Tarabu a Kuffu za fašistov, Kaliňák predstavil novú verziu aktívnych záloh

Hosťami relácie V politike bol podpredseda Smeru-SD a minister obrany Robert Kaliňák a podpredseda PS Michal Truban. Diskutovali o blížiacich sa oslavách SNP a aj o tom, že Chorvátsko zavádza od 1. januára povinnú vojenskú službu.

20240825- V politike
Foto: ta3

Povinná vojenská služba

Chorvátsko od 1. januára budúceho roka opäť zavedie dvojmesačnú povinnú vojenskú službu. Oznámil to minister obrany Ivan Anušič. Tento krok prichádza v čase zvýšeného napätia v Európe v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine.

Ostatné krajiny v Európe zvažujú podobné opatrenia alebo už obnovili povinnú vojenskú službu. Čo sa chystá na Slovensku?

"Tlak, ktorý je vytvorený konfliktom na Ukrajine, mnohé štáty donútil k tomu, aby začali reagovať vo vlastných legislatívnych úpravách, vrátili sa späť k základnej vojenskej službe," povedal Kaliňák s tým, že niektoré veci musíme riešiť s chladnou hlavou.

Podľa neho sú bezpečnostné zložky dlhodobo podfinancované a modernizácia armády "dlhé roky spala". Vysvetľuje to tým, že Slovensko sa snažilo dobehnúť kvalitu sociálneho štátu. 

"Nestabilita v bezpečnosti je obrovská. Vláda Roberta Fica nechce ísť cestou opätovného zavedenia povinnej vojenskej služby," vysvetlil Kaliňák. Odvolal sa na to, že to, čo je povinné, so sebou prináša iba problémy.

Nová verzia aktívnych záloh

Kaliňák hľadá rozumnejšie riešenia. Na stole je vytvorenie národnej brigády, ktorá bude pozostávať z dobrovoľníkov.

"Je to na princípe už predtým zavedených aktívnych záloh, ale nikdy to nebolo otvorené pre všetkých obyvateľov. Chceme otvoriť brány tým, ktorí chcú prispieť k zvýšeniu bezpečnosti Slovenskej republiky," povedal.

Kaliňák chce rozšíriť aktívne zálohy na novú verziu, ktorá bude prístupná pre všetkých. Do konca roka, cca v októbri, by sa mal návrh dostať do parlamentu. 

Plán je taký, že dobrovoľníci by sa dva týždne do roka intenzívne zaúčali, čo znamená, že by absolvovali výcvik alebo pomáhali pri bežných životohrozujúcich situáciách, ako napríklad pri povodniach.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Robert Kaliňák (Smer-SD)
- %
Michal Truban (PS)
- %
Celkovo hlasov: 1627
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok