Odvolávanie Šimečku je pomsta voči jeho kvalitnej opozičnej práci, tvrdí Truban. Kaliňák odmieta, že cez leto stúpla kriminalita

25.8.2024 12:50

Hosťami relácie V politike boli Robert Kaliňák (Smer-SD) a Michal Truban (PS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

20240825- V politike
Foto: ta3

Fico chce odvolať Šimečku

Premiér Robert Fico chce odvolávať šéfa Progresívneho Slovenska z postu podpredsedu parlamentu. Kaliňák hovorí, že došlo k obrovskému nepochopeniu celej situácie.

"Premiér jasne iba naznačil, že Šimečka nie kvôli tomu, že čerpá dotácie, ale kvôli tomu, že sa mu vypli tie dotácie, organizuje protesty," vysvetlil podpredseda Smeru. V združeniach, ktoré dostávajú od štátu dotácie, pôsobia Šimečkovi rodinní príslušníci.

Kaliňákovi sa nepáči, že protesty sa začali po tom, ako si ministri spravodlivosti a kultúry dovolili odstrihnúť zdroje, z ktorých združenia fungovali.

Truban reagoval, že Šimečka si môže odvolací diplom zavesiť na stenu, pretože to bude obrovské vyznamenanie. "Je to čisto malicherná pomsta voči kvalitnej opozičnej práci," myslí si podpredseda PS a dodáva, že koalícia chce odvolávaním Šimečku zakryť svoju neschopnosť a odpútať pozornosť od problémov, ktoré má.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Robert Kaliňák (Smer-SD)
- %
Michal Truban (PS)
- %
Celkovo hlasov: 1627

Atentát a odvolávania

Ministerka Martina Šimkovičová zákon neporušila, keď odvolala riaditeľku a riaditeľa Slovenskej národnej galérie a Slovenského národného divadla, no Truban namieta, že to urobila nekompetentne, malicherne, nepripravene a z pomsty.

Kaliňák sa ohradil, že kultúrna inštitúcia nestojí na tom, kto je jej šéf. "Ako sa volá šéfka Louvre? Viete? Neviete, ani ja neviem. Lebo nie je dôležitá. V Louvre je podstatná Mona Lisa," povedal. Rozhodujúci je podľa neho obsah a pripomenul, že aj predošlá vláda odvolala Mateja Drličku a nikto neprotestoval.

Truban dodal, že Šimkovičovej čistky nekritizujú politici, aby z toho mali kapitál, ale jej podriadení, obrovské množstvo ľudí z kultúry. Kaliňáka sa pýta, či vláde neprekáža jej činnosť. "Čudujem sa, že ju pre vašu obranu neodvoláte, lebo potom vaša vláda vyzerá ako ona," odkázal ministrovi obrany.

Kaliňák Trubanovi pripomenul, že ich politika nemá väčšinu v spoločnosti a prehrali ďalšie voľby. Rozhorčil sa, že zdramatizovala situáciu a došlo k atentátu na premiéra. "Ešte stále máte málo?" pýta sa minister obrany. Tvrdí, že návrhy na odvolanie Šimkovičovej a Suska sú iba chránením Šimečkových osobných peňazí. Podľa neho nejde o konštruktívnu prácu opozície a iba zneužíva protestujúcich na ochranu finančných záujemov rodiny lídra PS.

Truban mu odkázal, že dramatizuje a cynicky zneužíva atentát na premiéra, ku ktorému došlo v Handlovej. Vraj prepája atentát s legitímnou snahou ľudí ísť protestovať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok