Riaditelia SND zaslali Šimkovičovej otvorený list. Fungovanie divadla je ohrozené a šéfka baletu nemala na návrat právo, píšu

22.8.2024 16:04

Riaditelia úsekov SND zaslali ministerke kultúry Martine Šimkovičovej list, v ktorom ju žiadajú o vyriešenie zložitej situácie v divadle. Tvrdia, že ostali bez štatutára, začiatok sezóny je ohrozený a návrat Niny Polákovej mohol odobriť jedine súd.

Slovenské národné divadlo dočasne povedie Jozef Švolík
Foto: TA3 / David Duducz

Bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička je odvolaný už vyše dva týždne, no inštitúcia stále nepozná jeho náhradu. Na svoju pozíciu rezignoval v piatok minulý týždeň (16.8.) aj ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák a inštitúcia sa tak ocitla v zložitej pozícii.

Zostávajúci riaditelia úsekov SND reagujú na vzniknutú situáciu otvoreným listom. Ministerstvo kultúry, resp. ministerku Martinu Šimkovičovú v ňom žiadajú o usmernenie v otázke ďalšieho fungovania divadla.

SND totiž chýba štatutár a hoci ministerstvo dočasne túto funkciu zastupuje, riaditelia namietajú, že nemajú vedomosť o právnom rámci, ktorý by takýto krok umožňoval.

„Ministerstvo kultúry SR vystupuje voči SND ako zriaďovateľ, avšak nemáme vedomosť o existencii právneho predpisu, ktorý by ministerku kultúry SR oprávňoval automaticky vykonávať úkony štatutárneho orgánu SND v čase, kedy tento nie je menovaný alebo poverený,“ píšu riaditelia v liste.

Šéfka baletu sa vrátiť nemala

Výhrady majú aj voči návratu riaditeľky Baletu SND Niny Polákovej. Tú odvolal Drlička po tom, ako sa niektorí zo zamestnancov sťažovali na jej šikanózne praktiky, no rezort kultúry označil odvolanie za neplatné.

„Dovoľujeme si Vás požiadať o vysvetlenie, na základe akých právnych noriem a predpisov ste zneplatnili odvolanie Niny Polákovej Matejom Drličkom, najmä ak konštatovanie neplatnosti úkonov majú v kompetencii výlučne súdy,“ namietajú signatári.

Riaditelia ďalej ministerstvo upozorňujú, že SND je viazané rôznymi lehotami na zaslanie odpovede alebo vyjadrenia, taktiež aj v zmluvných vzťahoch. Keďže však divadlu chýba štatutár, tieto záležitosti nemá kto verifikovať podpisom.

S obavami o fungovanie divadla sa pred svojou rezignáciou snažil rezort kontaktovať ekonomický riaditeľ Bošňák, avšak neúspešne.

Nie je schopné plniť povinnosti

„Iste uznáte, že nekonaním a neusmerňovaním zo strany zriaďovateľa čelí SND a najmä jeho zamestnanci neistote, zmätku a chaosu, ohrozený je aj začiatok divadelnej sezóny, SND nie je aktuálne schopné plniť si svoje zákonné a zmluvné povinnosti a z uvedeného dôvodu si Vás dovoľujeme požiadať o čo najskoršie usmernenie a vysvetlenie, aby SND mohlo naďalej fungovať a vykonávať svoju činnosť v zmysle platných právnych predpisov,“ uzatvárajú signatári.

Pod otvorený list sa podpísali Ľubomír Čarvaga, riaditeľ Technicko-prevádzkového úseku, Miriam Kičiňová, riaditeľka Činohry, Petra Lanáková, riaditeľka Úseku ľudských zdrojov, Matúš Maderič, riaditeľ Úseku GR, Samuel Rihák, riaditeľ Umelecko-dekoračných dielní, Barbora Šajgalíková, riaditeľka komunikácie, a Patrik Taliga, riaditeľ obchodu.

Pozrite si reportáž o rezignácii ekonomického riaditeľa SND:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok