Chmelár kontra Taraba: Na sociálnej sieti si vymieňajú ostré slová, jeden je vraj fašista a druhý frustrovaný politik

22.8.2024 10:35

Slovné potýčky medzi odvolaným premiérovým poradcom Eduardom Chmelárom a ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom ešte neutíchajú. Na sociálnej sieti si vymenili ďalšie tvrdé odkazy.

chmelár taraba.jpg
Foto: TASR/Michal Svítok, Pavel Neubauer

Včera (21.8.) premiér Robert Fico odvolal svojho poradcu pre politické záležitosti Eduarda Chmelára. Dôvodom mala byť kritika štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu, ktorý sa v uplynulých dňoch zviditeľnil napríklad prerušením divadelného predstavenia v Malej Frankovej.

Poradcom vraj nemôže byť exot

Chmelár sa kvôli svojmu nesúhlasu s Kuffovým konaním dostal do potýčky s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nom. SNS). Na Facebooku si už včera „vymenili“ zopár statusov.

Po Chmelárovom odvolaní mu Taraba venoval ďalší. Píše v ňom, že už bývalý poradca premiéra je „progresívny liberál“, a že odvolanie prebehlo, aby nemohol hovoriť v „mene predsedu vlády“.

„Každý politik môže mať poradcu. Poradcovia sú väčšinou inteligentní ľudia, ktorí rozumejú rozdiel medzi samoprezentáciou a poradenstvom. Samozrejme, že sú aj takí čo sú opakom,“ píše Taraba.

Dodáva, že by nevyzeralo dobre, ani ak by poradca ruského prezidenta podporoval členstvo Ukrajiny v NATO, ani keby poradca amerického prezidenta nesúhlasil s kandidatúrou Kamaly Harrisovej. Rovnako vníma minister Chmelárove vyjadrenia.

„Na adresu SNS povedal de facto, že sme gestapáci, pretože sme povedali to, čo medzičasom potvrdili už aj organizátori, že predstavenie 18+ sa omylom hralo pred maloletými deťmi. Jeho odvolaním z postu poradcu predsedu vlády sa nedeje nič iné iba to, že každý vie, že tento neúspešný frustrovaný politik, nehovorí o SNS ako o gestapákoch v mene predsedu vlády, ale hovorí tieto nemiestne urážky za seba a možno za kamoša Havrana,“ uzavrel Taraba.

Žiadny národniar, ale fašista

Statusom odpovedal aj odvolaný poradca Chmelár. Vysvetľuje v ňom fotografiu, ktorú ku svojmu príspevku pripojil Taraba, a na ktorej sa Chmelár drží s publicistom Michalom Havranom či europoslankyňou Monikou Beňovou. Taraba ju pôvodne prezentoval ako záber z dúhového pochodu.

„To nebol žiadny dúhový pochod, ale blokáda pochodu neonacistov z medzitým zakázanej Slovenskej pospolitosti so známymi firmami ako Mišún a spol, ktorá sa chystala lynčovať Rómov. A nestáli tam len progresívni liberáli, ale aj sociálni demokrati, umiernení konzervatívci, skrátka demokratické sily zľava doprava, ktoré sa zhodli na tom, že susedské spory nemožno riešiť násilne,“ vysvetľuje Chmelár.

Exporadca dodal, že ľudia na fotografii nie sú jeho kamaráti, ale len ľudia, ktorí sa v tom čase spojili za jednu vec.

„Takže žiadne dúhové vlajočky, ako už paranoidne tvrdí Tomáš Taraba, ktorý je témou LGBTI taký posadnutý a vidí ju úplne všade, že by sa ho mal ujať nejaký kvalitný psychiater, ktorý ho zbaví týchto prízrakov,“ adresoval tvrdo Chmelár.

Tarabovi ďalej odkazuje, že nie je žiadny progresívny liberál, ale socialista. „Tak ako vy nie ste nijaký národniar, ale obyčajný fašista, ktorý v drese SNS potrebuje preprať svoju kotlebovskú minulosť,“ dodal.

Pripomína tiež, že nemôže popierať právo prívržencov koalície kritizovať či komentovať kroky vládnych predstaviteľov, keďže aj samotný predseda SNS Andrej Danko už povedal množstvo „ponôs a žalôb najmä na predstaviteľov Hlasu“.

Chmelár na záver ozrejmil, že za jeho odvolaním „stojí Tarabov tlak a neskutočná precitlivenosť na vlastnú osobu, až chorobná márnomyseľnosť“.

Pozrite si aj reportáž o udalosti, ktorú otvorene kritizoval Chmelár:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok