Posmelila zlodejov novela Trestného zákona? Faktorov je veľa, závery zatiaľ žiadne, hovorí pre ta3 odborník na trestné právo

23.8.2024 00:00

Obchodné reťazce vraj evidujú nárast krádeží v ich predajniach a domnievajú sa, že na vine môže byť novela Trestného zákona. Tomáš Strémy z Právnickej fakulty nič nevylučuje, no upozorňuje, že preukázať tieto tvrdenie je v súčasnosti ťažké.

potraviny
Foto: TASR/Jaroslav Novák

V uplynulých dňoch sa objavili správy o tom, že odkedy vstúpila do platnosti novela Trestného zákona, objavuje sa v obchodných reťazcoch viac prípadov krádeží. Oficiálne o tom informovala napríklad Billa alebo Exisport.

„Billa Slovensko zaznamenala zvýšený nárast krádeží, najmä drahšieho tovaru a vo väčších množstvách. Situácia tak môže reflektovať aj zmenu zákona,“ potvrdil pre TV Markíza hovorca Billy Marek Kravjar. O nezrovnalostiach v inventúrach hovorí aj Peter Vaľo, majiteľ Exisportu, pričom sa domnieva, že novela posmelila zlodejov.

Na to, či je možné, že sa zmena trestnej legislatívy naozaj odrazila na počte krádeží, sa ta3 spýtala vysokoškolského pedagóga z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Tomáša Strémyho.

Na závery je priskoro

„Doposiaľ z vykonaných štúdií nevyplýva, že zmena legislatívy má vplyv na kriminalitu, pričom danú skutočnosť reflektuje aj samotná judikatúra súdov SR, ktorá tak oporuje častokrát presadzovanému názoru, že prísnejšie sankcie majú za následok pokles kriminality,“ tvrdí Strémy.

Dodáva, že na miere kriminality v štáte sa zvyčajne podpisujú aj iné faktory, ako len možné tresty. „Ekonomická vyspelosť krajiny v podobe zamestnanosti či miera inflácie,“ menuje pedagóg profesor.

Tvrdenia obchodných reťazcov o zvýšenom počte krádeží označuje Strémy za dôležité pozorovania, no upozorňuje, že od prijatia novely ešte neprebehla dostatočne dlhá doba na to, aby sa dalo čokoľvek s istotou povedať.

„V súčasnosti je novela účinná príliš krátke obdobie, aby sa dalo jednoznačne súhlasiť s názorom, že jej prijatie zapríčinilo nárast krádeží. Samozrejme, je nutné daný stav monitorovať a následne porovnať s obdobím pred prijatím novely, aby sa dalo vyhodnotiť vplyv novely na správanie páchateľov krádeží,“ hovorí.

Ak by sa však preukázalo, že novela skutočne dáva kriminálnikom pocit, že „sa oplatí kradnúť“, je podľa Strémyho namieste prijať legislatívnu zmenu.

„Tá by sa týkala navýšenia pokuty za priestupok proti majetku podľa § 50 zákona č. 372/1990 Zb. zákona o priestupkoch zo súčasnej výške pokuty 331 eur na vyššiu sumu, napríklad na sumu 1 000 eur. Takáto výška pokuty by mala odstrašujúci charakter pre potencionálnych páchateľov priestupkov,“ myslí si profesor z katedry trestného práva, kriminológie a kriminalistiky.

Opakuje však, že na jednoznačné závery je priskoro. „V súčasnosti sa nedá označiť novela za rozhodujúci faktor nárastu krádeží. Vzrast krádeží je rozhodne negatívny jav, no preukázanie kauzality medzi novou legislatívou a nárastom kriminality je nutné podložiť akademicky relevantným výskumom,“ konštatuje Strémy.

Dalo sa to aj lepšie

Odborník však súhlasí s tvrdením, že zmeny v trestnom práve sa dali pridať aj opatrnejšie, resp. že by bolo vhodné ich prijímať na základe relevantných výskumov. Takýto stav by sa dal podľa Strémyho docieliť sfunkčnením dedikovanej inštitúcie.

„Domnievam sa, že by sme mali mať fungujúci Inštitút kriminológie, podotýkam, nielen formálne, a na základe jeho výskumov a analýz navrhovať zmeny v trestnom práve. Sme takmer jediný členský štát Európskej únie, ktorý nemá takúto inštitúciu a robí dlhodobo zmeny v trestnom práve, bohužiaľ, bez relevantných kriminologických výskumov,“ upozorňuje pre ta3.

Ak sa preukáže, že prijatie novely Trestného zákona sa negatívne podpísalo na miere kriminality v krajine, štát rozhodne nie je bezmocný. „Najčastejší spôsob odstránenia legislatívnych medzier je novelizácia dotknutého právneho predpisu,“ uzavrel Strémy.

Pozrite si aj reportáž o údajných následkoch trestnej novely:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok