Rozkaz rezortu spravodlivosti pošle dvetisíc odsúdených do domáceho väzenia. Klamstvá novinára, odkazuje ministerstvo

20.8.2024 16:45 , Aktualizované: 21.8.2024 18:27

Dvetisíc odsúdených sa môže dostať z väznice do domáceho väzenia. Informuje o tom Slovenská televízia, ktorá má k dispozícii rozkaz ministerstva spravodlivosti. Podmienky prepustenia sú ale podľa právnika diskriminačné.

väzenie cela
Foto: TASR/Michal Svítok

Nový rozkaz ministerstva spravodlivosti môže prepustiť do domáceho väzenia až dvetisíc odsúdených, píše STVR. Televízia oslovila právnika, ktorý tvrdí, že návrh je diskriminačný. Nie každý totiž splní podmienky na prepustenie do domáceho väzenia.

Diskriminačné podmienky

Novela trestného zákona mení podmienky, za ktorých je možné umožniť občanovi vo výkone trestu zmeniť trest na domáce väzenie. „Prvým problémom je, že tento nárok môže uplatniť len riaditeľ, ktorý je jediný oprávnený podať návrh na súd. Práva teda musí uplatniť riaditeľ,“ uviedol pre televíziu advokát Igor Ribár.

Ribár ďalej dodal, že podmienky zákon definuje veľmi stroho a široko. Myslí si, že rezort prijal interný rozkaz, ktorý zúžil zákonný nárok “a zadefinoval nové podmienky, ktoré sú z pohľadu obhajcov diskriminačné hlavne k skupinám obyvateľstva, ktoré sú nízkopríjmové alebo žijú na okraji spoločnosti“.

Susko hovorí o dvesto ľuďoch, nie dvetisíc

Minister spravodlivosti Boris Susko v utorok kritizoval medializované informácie o tom, že novela Trestného zákona umožní prepustenie na slobodu "tisícov" odsúdených. Podľa jeho slov by sa k relevantným číslam o tom, koľkých väzňov sa dotkne novela trestných kódexov, mal dostať rezort do niekoľkých týždňov. "Určite to však nebudú tisíce, náš odhad hovorí, že by to malo byť plus-mínus do 200 ľudí," upozornil Susko.

Dodal, že do skupiny odsúdených, ktorí by sa prostredníctvom novely Trestného zákona mohli dostať na slobodu, nemožno automaticky zarátať páchateľov drobných krádeží. "Väčšina z nich bola odsúdená za súbeh s ďalšími trestnými činmi, či už to boli drogové delikty alebo lúpeže. Pri týchto činoch trestná zodpovednosť nezaniká," povedal.

Ministerstvo sa ohradilo

Na Facebookovom profile ministerstva spravodlivosti sa sa ohradili voči tvrdeniam Slovenskej televízie a tvrdí, že ide o klamstvá. „Príspevok Slovenskej televízie sa odvoláva na údajný rozkaz ministra spravodlivosti, ten je však v platnosti niekoľko rokov a pravidelne sa modifikuje podľa aktuálnych legislatívnych zmien,“ udalo ministerstvo s tým, že autor článku neoslovil nikoho z rezortu, čo vnímajú ako profesionálne zlyhanie.

Pozrite si reportáž zo 16. júla o schválení trestnej novely:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok