Investigatívny novinár vysvetľuje pozadie čurillovcov: Kauza je plná podozrení, možných prešľapov a otáznikov

Adam Valček je investigatívny novinár, ktorý sa venuje skupine vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu už od samého začiatku. V najnovšej časti relácie Téma opísal, čo doposiaľ o kauze vieme a aké sú fakty.

TEMA-2-VALCEK
Foto: ta3

V médiách známi ako "čurillovci"

Pomenovanie čurillovci sa v médiách skloňuje už niekoľko rokov. Celý prípad týkajúci sa skupiny vyšetrovateľov je značne komplikovaný a pre bežného občana môže byť ťažké sa v ňom vyznať.

Hosťom relácie Téma bol preto investigatívny novinár Adam Valček, ktorý sa téme venuje v podstate od jej začiatku.

„Sú to už bývalí vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry, dodnes je však väčšina nich príslušníkmi policajného zboru. Sú suspendovaní pre predchádzajúce obvinenia,“ vysvetľuje pre ta3 Valček.

Policajtov v kauze, vrátane Jána Čurillu, vystupuje viacero, zaraďujú sa medzi nich aj Pavol Ďurko, Štefan Mašin, Milan Sabota, Branislav Dunčko, Róbert Magula či Peter Scholtz. Známi sú aj svojím predošlým pôsobením, v rámci ktorého rozkladali „hrubokrké“ mafiánske skupiny. V celom prípade sa však objavuje viac mien.

„Verejnosť si ich asociuje najmä s tým, že sú to vyšetrovatelia, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní tzv. exponovaných káuz,“ vysvetľuje novinár a dodáva, že ide o tie kauzy, v ktorých vystupovali rôzni bývalí aj súčasní vládni predstavitelia či prominentní podnikatelia.

Sú viacnásobne trestne stíhaní. V pôvodnej kauze je im dávané za vinu, že si vymysleli obvinenie,“ opisuje ďalej Valček. Aktuálne je však v súvislosti s čurillovcami riešené najmä údajné sfalšovanie tzv. technického spisu, čím by ukrátili obvinených o obhajobné práva.

V skratke ide o to, že technický spis je dokument, ktorý trestné právo nepozná. V praxi však ide o zápis výpovedí, do ktorých advokáti nemajú možnosť nahliadnuť.

Začalo to pred štyrmi rokmi

Celý príbeh zrejme začal činnosťou Slovenskej informačnej služby (SIS) koncom roka 2020, ktorá v tom čase vykonávala spravodajskú činnosť v záujme ochrany ekonomických záujmov Slovenska a ochrany utajovaných skutočností.

„Do dnešného dňa predstavitelia SIS tvrdia, že na to prišli náhodou,“ vysvetľuje Valček.

Pozrite si nedávnu reportáž o tom, ako sa policajti zastali čurillovcov.

V rámci tejto činnosti SIS zistila, že čurillovci komunikujú o trestných kauzách. Napokon vyhodnotila, že existuje vážne podozrenie o manipulácii trestných stíhaní. Tie boli ďalej posunuté viacerým vládnym predstaviteľom, v tom čase členom vlády Eduarda Hegera.

„Na základe nich sa iniciovala činnosť tímu Oblúk na policajnej inšpekcii,“ hovorí investigatívec a dodáva, že práve vtedy začalo odpočúvanie kancelárií vyšetrovateľov NAKA. Známe sú minimálne štyri prípady odpočúvania a zatiaľ sú považované za legálne, hoci na ne čurillovci podali ústavné sťažnosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok