Šimkovičová a Susko majú Dankovu podporu. SNS vyzbiera podpisy na odvolanie Šimečku

20.8.2024 15:31

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) majú podporu a dôveru SNS a jej predsedu Andreja Danka. Na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že Šimkovičová nerobí nič nezákonné.

Danko Šimkovičová
Foto: TASR/Jaroslav Novák

SNS nevidí nič nezákonné

"Nebudeme tolerovať absolútne žiaden náznak rodinkárstva, korupcie, a práve preto má Šimkovičová našu plnú dôveru, že začala procesy v kultúre, ktoré mnohým prekážajú," vyhlásil Danko. Ministerka má podľa neho právo na výmeny šéfov kultúrnych inštitúcií.

Zopakoval možný konflikt záujmov bývalej riaditeľky Slovenskej národnej galéria Alexandry Kusej, hovorí aj o probléme s divadelnými hrami, pri ktorých sa vopred neupozornilo, že sú nevhodné pre maloletého diváka. Ak urobili ministri čokoľvek nezákonné, riešilo by sa to podľa Danka v rámci koalície.      

Šéf SNS nevidí nič zlé ani na konaní Suska. "Nepovedal, či je Kováčik vinný alebo nevinný, využil svoje právo," dodal. Pripomenul, že na schôdze o odvolávaní neprišli ani viacerí poslanci opozície.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu Andreja Danka.

Mimoriadne schôdze odložili

V utorok sa v NR SR nepodarilo začať odvolávanie Suska ani Šimkovičovej. Na mimoriadnych schôdzach sa totiž neprezentovalo dostatok poslancov, prišlo ich približne 60. Ďalší pokus začať schôdze bude v stredu (21. 8.).

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Suska kritizujú za presadenie trestných kódexov a aj za to, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Šimečku chcú odvolať

SNS taktiež informovala, že vyzbiera podpisy na odvolanie lídra progresívcov Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu a ich Smeru-SD.

"Sme presvedčení, že pán Šimečka ako podpredseda parlamentu spolu so svojím tímom naťahovali čas pri schôdzi o Fonde na podporu umenia," povedal líder národniarov.

Ako ďalší dôvod na odvolanie uviedol jeho údajné napojenie na nadáciu, ktorá je pomenovaná po jeho starom otcovi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok