Mimoriadky k odvolávaniu Suska a Šimkovičovej neotvorili. Parlament bol poloprázdny

20.8.2024 09:01 , Aktualizované: 20.8.2024 12:50

Poslanci sa po viac ako dvojmesačnej prestávke mali stretnúť až v septembri. Opozícia zvolala mimoriadnu schôdzu v utorok (20.8.2024), na ktorej sa nepodarilo odvolať ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS).

Mimoriadka k odvolávaniu

Mimoriadna schôdza parlamentu k odvolávaniu Suska neprešla ani na prvý, ani na druhý pokus. V rokovacej sále sa neprezentovalo dostatok zákonodarcov.

Prítomní neboli poslanci Smeru ani SNS. Poverený predseda parlamentu Peter Žiga odložil mimoriadku na stredu o 9.00 hod.

Pozrite si tlačovú besedu, kde sa minister spravodlivosti vyjadril k aktuálnej situácii.

Reakcia ministra spravodlivosti

Boris Susko (Smer-SD) si myslí, že argumenty opozície, ktorými odôvodňuje návrh na jeho odvolanie z funkcie, sú na úrovni zúfalstva. Bol pripravený ich argumentovať, no schôdzu parlamentu k jeho odvolávaniu sa nepodarilo začať. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii.

"Rešpektujem právo opozície podať návrh na odvolanie ministra, bol som pripravený reagovať na dôvody opozície. Schôdzu sa však nepodarilo otvoriť. Ale keď tak bude, pravdepodobne buď zajtra alebo na septembrovej schôdzi, tak som pripravený a budem čeliť kritike a budem zdôvodňovať a reagovať na námietky opozície," skonštatoval.

Kritiku opozície šéf rezortu odmietol. Na margo rozhodnutia podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní skonštatoval, že ide o jeho zákonnú právomoc.

Poukázal na to, že to využívali aj jeho predchodcovia. "Týmto dovolaním som nijakým spôsobom nezmenil rozhodnutie o vine a treste, a teda som nijakým spôsobom nezasiahol do právoplatnosti rozhodnutia súdov," dodal.

Nenávistná kampaň

Za nepravdivé označil aj vyjadrenia opozície o tom, že po účinnosti novely Trestného zákona sa mali dostať na slobodu tisíce odsúdených. Upozornil aj na viaceré manažérske zlyhania predchádzajúcich vlád. "Vysvetlenie, prečo sa celý tento humbuk deje, je pritom úplne jednoduché a zjavné. Hlavy dvoch rodinných klanov, Kolíkovcov a Šimečkovcov, sa snažia prekryť svoje kauzy a zlyhania a kšefty, ktoré realizovali so štátom. My sme im klepli po prstoch a oni spustili túto nenávistnú kampaň," podotkol.

Aj podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) je pripravený o tejto veci opozícii argumentovať. Na otázku, prečo sa schôdza k odvolávaniu Suska nezačala v utorok, reagoval, že nebudú skákať tak, ako diktuje opozícia.

"Pokiaľ máme väčšinu, ktorú sme získali demokratickými voľbami, budeme rozhodovať o tom, že budeme na túto tému diskutovať v termíne, keď nám to bude vyhovovať. Dnes by to nebol celkom rovný súboj," poznamenal. Ďalší postup sa podľa neho dohodne na koaličnej rade, ktorá by mala byť v najbližších dňoch.

Pokus o odvolanie Šimkovičovej

Poslanci neboli ani na druhý pokus uznášaniaschopní ani pri návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Mimoriadku odložili na stredu o 11.30 hod.

V parlamente máme aj redaktorku ta3. Pozrite si jej prvý živý vstup.

Opozícia o odvolaní

Boris Susko (Smer-SD) a ministerka kultúry sú hanbou koalície. Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii.

"Koalícia podržala Suska a Šimkovičovú, dvoch ministrov, ktorí sú hanbou tejto vlády," povedal Gröhling s tým, že koalícia sa postavila na stranu podpory šikanovania umelcov.

"Pre týchto ministrov neexistuje spravodlivosť, demokracia, slobodné zmýšľanie," dodal. Vyzval vládne strany, aby mysleli na svojich voličov.

Susko sa postavil na stranu zločincov

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že návrh na odvolanie Suska podala opozícia hlavne preto, že presadil novelu trestných kódexov. "Postavil sa na stranu trestne stíhaných osôb, osobitne tých, ktorí sú blízki Smeru-SD," uviedla s tým, že trestné kódexy prešli bez akejkoľvek analýzy dôsledkov. Ľudia sa podľa nej boja o svoje majetky, novela je nastavená tak, že dáva priechod zločinnosti a krádežiam.

Skrývať sa za to, či je prípad bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v niečom podobný s prípadmi v minulosti, je podľa poslankyne klamlivou zásterkou. Kolíková uviedla, že ako ministerka spravodlivosti rozhodla o prepustení na slobodu osôb, ktoré boli odsúdené.

"Boli to prípady, keď boli technicky zle vypočítané tresty," ozrejmila.

Šimkovičová neprišla na schôdzu

Líder PS skritizoval neúčasť ministerky Šimkovičovej.

"Považujem za škandalózne, ako vládna koalícia pristúpila k týmto schôdzam. Rozumiem, že je leto, že vládni poslanci potrebujú byť na dovolenke, ale oni sú platení za svoju prácu. To, že neprišli poslanci koalície na odvolávanie ich ministrov, aby ich ich bránili, aby predkladali argumenty, sa nestáva bežne," povedal líder hnutia PS Michal Šimečka.

Poslanci za PS na dôvodoch odvolania oboch ministrov trvajú. Suska skritizovali okrem iného za novelu Trestného zákona aj za rozhodnutie podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika. "Odvolávanie ministra Suska sme predložili aj s ostatnými kolegami zo SaS a KDH najmä preto, že Susko, odkedy nastúpil na pozíciu ministra spravodlivosti, dokazuje, že neprišiel slúžiť ani spravodlivosti, ani obyvateľom, ani právnemu štátu, ale v skutočnosti slúži len vybraným, úzkym záujmom koalície," skonštatovala poslankyňa Zuzana Števulová.

Prečo opozícia žiada ich odvolanie

Návrhy na odvolávanie podali v piatok (16. 8.) opoziční poslanci z PS, SaS a KDH. Za odvolanie ministrov budú hlasovať aj poslanci hnutia Slovensko.

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG).

Ministerka podľa nich nemá predpoklady na výkon funkcie.

Susko podal dovolanie v prípade odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, na základe čoho ho dočasne prepustili z výkonu trestu.

Podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii.

Pozrite si reportáž o návrhu na odvolanie Šimkovičovej a Suska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok