Opozícia chce odvolať Šimkovičovú a Suska. Mimoriadky zvolali na utorok, SNS ich vynechá

19.8.2024 11:45

Mimoriadne rokovanie parlamentu k návrhom na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) zvolali na utorok (20. 8.) predpoludním. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Národnej rady SR.

Schôdza k odvolávaniu Suska sa má začať o 9.00 h, rokovanie k Šimkovičovej následne o 10.30 h.

Opozícia Šimkovičovú nechce

Návrhy na odvolávanie podali v piatok (16. 8.) opoziční poslanci z PS, SaS a KDH. Za odvolanie ministrov budú hlasovať aj poslanci hnutia Slovensko. Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Ministerka podľa nich nemá predpoklady na výkon funkcie. Opozícia tvrdí, že Šimkovičová rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie.

Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Ministri tvrdia, že konajú zákonne

Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií.

Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

SNS sa nedostaví

Poslanci za SNS sa nezúčastnia na spomínaných mimoriadnych schôdzach, informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. Strana predpokladá, že na schôdzu neprídu ani poslanci za Smer-SD a Hlas-SD.

„Účasť na tejto schôdzi je úplne zbytočná. Je to len teatrálne gesto od opozície a zúfalý pokus o mediálny priestor,“ skonštatovala Škopcová.

SNS zároveň opätovne apeluje na podpredsedu NR SR a šéfa PS Michala Šimečku, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Strana avizuje, že spolu so Smerom-SD začne zbierať podpisy na jeho odvolanie tak, aby sa o tomto návrhu rokovalo ešte pred riadnou schôdzou NR SR v septembri.

„Veríme, že sa k našej výzve pridajú aj poslanci strany Hlas-SD tak, aby návrh na odvolanie Michala Šimečku podali všetky tri koaličné strany jednotne a nerozdielne,“ doplnila hovorkyňa.

Ako dôvod na koniec Šimečku vo funkcii SNS uvádza „hrubé zneužitie funkcie podpredsedu Národnej rady pri rokovaní o Fonde na podporu umenia“. K návrhu SNS poskytne podpisy všetkých svojich poslancov.

Pozrite si reportáž o návrhu na odvolanie Šimkovičovej a Suska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok