Umelci verzus Šimkovičová: Fond na podporu umenia odmieta politiku, filmári nesúhlasia s jej nomináciou do Rady AVF

Profesijné organizácie v audiovízii aj Fond na podporu umenia sa ohradili voči rozhodnutiam a vyjadreniam ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Kým zástupcovia filmovej tvorby nesúhlasia s vymenovaním Štefana Dlugolinského za člena Rady Audiovizuálneho fondu (AVF), Fond na podporu umenia sa dištancuje od prepájania politických strán s fondom.

Šimkovičová Stefan Dlugolinsky
Foto: TASR/Pavol Zachar, Facebook/Stefan Dlugolinsky

Fond sa voči vyjadreniam ohradil

Fond na podporu umenia odmieta prepojenie s politickými stranami. „Nie je pravdou, že poskytnutie viacročnej podpory Nadácii Milana Šimečku sa udialo neštandardným spôsobom. Fond poskytuje finančnú podporu formou viacročných projektov od svojho vzniku. Viacročná podpora je určená pre časovo a finančne náročnejšie projekty, pri ktorých je dôležitá ich udržateľnosť,“ stojí v stanovisku fondu.

O viacročnom projekte Nadácie Milana Šimečku rozhodla odborná komisia v decembri 2023. r. Miriama Benková, ktorá má na starosti styk s médiami dodala, že na uzavretie zmluvy k viacročným projektom musia prijímatelia dotácií splniť viaceré časovo náročné administratívne podmienky.

Zmluvy k týmto typom projektov sú preto uzatvárané s dlhším časovým odstupom od rozhodnutia o pridelení podpory.

Dotácie pre nadáciu Milana Šimečku

Ministerka kultúry na štvrtkovej tlačovej konferencii upozornila na čerpanie dotácií z Fondu na podporu umenia (FPU) Nadáciou Milana Šimečku. Nadácia si mala nechať schváliť dotácie aj na rok 2025 a 2026.

Spoločne s generálnym tajomníkom služobného úradu rezortu Lukášom Machalom poukázali na to, že dotácie aj na dva nasledujúce roky si dali schváliť pred začatím účinnosti novely zákona o FPU. Machala zároveň poznamenal, že nadácia je "zázračným spôsobom prisatá na štátny rozpočet dlhé roky". Nadácia pritom podľa jeho slov nerealizuje aktivity v prospech Slovenska a v prospech občanov SR.

Koaličná SNS v tejto súvislosti vyzvala lídra opozičného hnutia PS Michala Šimečku, aby zariadil, že nadácia nesúca meno po jeho starom otcovi "sa nedotkne peňazí z FPU".

Šimečka tvrdí, že nadácia a PS nie sú prepojené

Líder opozičného hnutia PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka uviedol, že Nadácia Milana Šimečku nemá nič spoločné so slovenskou opozíciou ani predsedom Progresívneho Slovenska (PS).

"Je to nezávislá nadácia, ktorá funguje na Slovensku viac ako 30 rokov. Za ten čas spravila možno už stovky skvelých projektov pre tisícky žiakov, učiteliek a zamestnancov samospráv na celom Slovensku," uviedol predseda PS. Ako doplnil, v Nadácii Milana Šimečku pracujú nezávislí ľudia, majú správnu radu a všetky jej výročné správy je možné nájsť na internete.

Podotkol, že Nadácia Milana Šimečku bola pomenovaná po jeho starom otcovi, filozofovi a disidentovi Milanovi Šimečkovi (1930 - 1990).    

Člen AVF vyvolal hnev zástupcov audiovízie

Zástupcovia filmovej obce nesúhlasia s vymenovaním za člena Rady Audiovizuálneho fondu (AVF) z oblasti nezávislých producentov v audiovízii Štefana Dlugolinského na funkčné obdobie šiestich rokov. Vymenovanie považujú za “netransparentné, neodborné a blízke praktikám straníckeho klientelizmu“.

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), Asociácia producentov animovaného filmu (APAF), Asociácia nezávislých producentov (ANP), Asociácia slovenského dokumentárneho filmu (ASDF) a Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA) vydali vyhlásenie, v ktorom žiadajú ministerku, aby im dala dôvody odmietnutia vymenovať Adrianu Tomanovú a preukázanie odbornej kvalifikácie Štefana Dlugolinského na túto pozíciu.

Miesto v Rade AVF nebolo obsadené od 10. januára 2024, no ministerstvo kultúry zverejnilo výzvu na predkladanie návrhov kandidátov až 9. júla 2024. Profesijné organizácie zastupujúce nezávislých producentov v audiovízii na Slovensku sa zhodli na tom, že pre túto oblasť je vhodný kandidát Adriana Tomanová. Tá má dlhoročné odborné aj právnické skúsenosti s produkciou audiovizuálnych diel, ich verejným šírením a aktívne s producentmi spolupracuje.

Kritika Dlugolinského

Nevedia, kto Dlugolinského navrhol za člena rady ani ako reprezentuje nezávislých producentov. „Vieme však, že potrebné profesijné skúsenosti ani odborné znalosti z oblasti nezávislej produkcie v audiovízii tento nový člen Rady AVF nemohol nadobudnúť ako prvý námestník ústredného riaditeľa STV Igora Kubiša počas doteraz najhrubšieho zneužívania verejnoprávnej televízie na politické účely v období mečiarizmu,“ stojí vo vyhlásení.

Dlugolinský bol námestníkom STV, televízia naňho neskôr podala trestné oznámenie za ohováranie.

Podľa zástupcov audiovízie nemal dostatočné predpoklady, ani keď bol “predseda predstavenstva či člen dozornej rady akciovej spoločnosti Štúdio Koliba v časoch netransparentnej privatizácie a postupnej likvidácie filmovej výroby a filmových laboratórií na Slovensku“.

Dlugolinský je predsedom Slovenskej asociácie novinárov (SAN). Zástupcovia profesijných organizácií v audiovízii hovoria o „neživej organizácii, ktorej podpredsedom a dvojnásobným laureátom výročnej ceny je podľa informácií na webovom sídle SAN aj Roman Michelko, poslanec za SNS a spoluautor pokútne predloženej a politicky účelovo pretlačenej novely zákona o Audiovizuálnom fonde spred niekoľkých týždňov,“ dodali na záver.

Dlugolinský bol hosťom v relácii Pozrime sa na to o zmene RTVS na STVR:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok