Hašek rešpektuje, že Šatan povolal hráčov z ruskej KHL. Šport nikdy nie je apolitický, povedal pre ta3

Slovensko budú na olympijskej kvalifikácii reprezentovať aj traja hráči z ruskej KHL. A práve z krajiny našich západných susedov je aj známy obhajca tej tvrdšej línie, ktorá zastáva jasný postoj proti účastí hráčov z ruskej súťaže. O tejto téme sme sa rozprávali s olympijským víťazom v hokeji 1998 Dominikom Hašekom.

Hašek
Foto: TASR/Dano Veselský

Slovenský zväz ľadového hokeja situáciu vysvetľuje tým, že sa správa apoliticky a každý, kto má výkonnosť a slovenský pas, môže byť povolaný do národného tímu.

Proti tomu by nikto nenamietal, pokiaľ by aj KHL bola apolitická a nepodporovala by ruskú inváziu na Ukrajinu.

"Som presvedčený, že zásadný problém nie je v hráčoch. Problém taktiež nie je vo zväzoch. Poslanci občanom Slovenska, ale aj Česka povolili pracovať v Rusku, je jedno, či je to učiteľ, alebo hokejista," tvrdí česká hokejová legenda.

Je to správne rozhodnutie?

Prezident SZĽH Miroslav Šatan sa rozhodol, že športovcov KHL povolá. "Nechcel ich diskriminovať," povedal Hašek s tým, že je to náročné rozhodnutie. Zároveň však povedal, že je proti tomu, aby občania Českej republiky pracovali v Rusku. Avšak opäť zdôraznil, že politici v Česku a na Slovensku a v iných krajinách nastavili pravidlá tak, že práca v Rusku je legálna.

V Európe však zostali iné vyspelé hokejové krajiny, ktoré držia líniu a hráčov z KHL do reprezentácie nevolajú. Patrí tam napríklad Lotyšsko, Fínsko, Švédsko, Nemecko, Švajčiarsko a Česko. 

"Zväz má pravdepodobne právomoc rozhodnúť o tom, ktorý hráč tam bude, len to treba poriadne vysvetliť," hovorí a upozornil na to, že by sa "nedivil, ak by sa hráči so zväzom súdili, ak by nemohli reprezentovať krajinu".

Prieskum na Slovensku a Česku

Na Slovensku 52 percent ľudí chce, aby sa hráči KHL objavili v národnom tíme. V Českej republike zverejnil pred majstrovstvami sveta prieskum portál iDnes.cz. Vyplynulo z neho, že 75 percent českých obyvateľov je proti tomu, aby hráči KHL prišli na šampionát. Prečo tento rozdiel máme medzi krajinami? 

"Na Slovensku hrá veľa hráčov v KHL. Česká republika nemá až tak výborných hráčov, ktorí by boli kľúčoví a ľudia by ich chceli vidieť. Nahrávame ale Rusku v tom, že si dovoľujú proti Ukrajine," vysvetlil Hašek. Politici by tak mali mať veľkú zodpovednosť, pretože modelujú názory ľudí.

Obrázky z ruských štadiónov prezrádzajú, že propaganda si tam našla svoj domov. Nikto nemá nič proti tomu, aby naši hráči pôsobili v takejto súťaži, hoci s tým nemusíme úplne súhlasiť.

"Šport je súčasť spoločnosti a nikdy nie je apolitický. Pre Rusko je šport najlepšou reklamou," dodal Hašek s tým, že ak by dostali zelenú na olympiáde v Paríži, bola by to pre Rusko obrovská reklama na propagáciu vojny.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok