Šatana podráždili otázky o hráčoch z KHL, vraj nerieši politiku. Je to nástroj Putinovej propagandy, namieta športový redaktor

19.8.2024 15:59

Slovenský zväz ľadového hokeja učinil kontroverzné rozhodnutie. V kvalifikačných zápasoch na najbližšie zimné olympijské hry si zahrajú aj hokejisti, ktorí majú zmluvy v ruskej KHL. Športový redaktor hovorí o alibistickom prístupe.

Tréner Craig Ramsay zaradil do kádra Slovenska na finálový turnaj kvalifikácie o postup na zimné olympijské hry 2026 aj hokejistov pôsobiacich v KHL. V zápasoch proti Rakúsku, Maďarsku a Kazachstanu, ktoré sa uskutočnia v Bratislave od 29. augusta do 1. septembra, budú Slovensko reprezentovať Martin Gernát, Mário Grman a Adam Liška.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu neboli hráči z KHL v slovenskej reprezentácii. Otázka ich nominácie sa stala témou diskusií už pred majstrovstvami sveta v máji 2024.

Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) vtedy konštatoval, že každý hokejista so slovenským pasom a požadovanou výkonnosťou má právo reprezentovať krajinu. Hráči pôsobiaci v KHL však v tom čase neboli k dispozícii z rôznych dôvodov, čo uzavrelo tému ich účasti na MS.

Generálny manažér Miroslav Šatan zdôraznil, že pri tvorbe nominácie na olympijskú kvalifikáciu rozhodovali výlučne športové faktory.

„Vieme, že ľudia majú rôzne názory, ale my chceme bojovať o úspech a toto je naša filozofia. Sme športová organizácia a nechceme riešiť nič iné,“ povedal. Dodal, že cieľom je postup na zimné olympijské hry a verí, že fanúšikovia pochopia, že tím sa sústredí výlučne na hokejové záležitosti.

Kritické otázky na Šatana

Šatan neskôr dal prítomným novinárom aj priestor na otázky, na niektoré z nich však následne reagoval podráždene.

Redaktor ta3 Mário Porubec bývalému kapitánovi pripomenul, že na štadiónoch v Rusku sa často objavujú symboly podporujúce vojnu (napríklad písmeno "Z", ktoré sa stalo symbolom na podporu ruskej okupácie) a spýtal sa, či bolo nutné spoločnosť týmto rozhodnutím polarizovať.

Vy hovoríte svoj názor, ale v spoločnosti sú aj iné názory, ktoré treba rešpektovať. Sú iné názory, ktoré možno neboli uspokojené v minulosti. Teraz nebude možno uspokojená iná skupina. My nechceme byť na jednej ani na druhej strane. Sme neutrálni, riešime len športovú otázku a chceme sa spojiť pre dosiahnutie cieľa,“ reagoval Šatan.

Novinár z portálu Šport.sk sa spýtal, či náhodou hokejisti z Ruska neporušujú štatút reprezentanta, kde sa hovorí aj o etike a morálke.

„V štatúte toto nie je napísané. Tvoja morálka je tvoja morálka, iný človek bude mať inú morálku. Na Slovensku žijú ľudia, ktorí volia rôzne, a nás nezaujíma ako,“ reagoval Šatan, pričom novinárovi tykal a povedal mu, aby „robil menej aktivizmu a viac športovej novinárčiny“.

Redaktor TV Markíza Šatanovi položil anekdotickú otázku, či by nominoval aj hráčov, ktorý by hrali v hokejovej lige organizovanej teroristickým hnutím Taliban. „Ja totiž nevidím rozdiel, či hrá hokejista v KHL alebo by hral v Afganistane za Taliban,“ povedal novinár.

„To je váš názor, ste úplne mimo,“ reagoval Šatan. Dodal, že iný redaktor z TV Markíza údajne šíril dezinformácie a vyslovene klamal o tom, že Šatan „vkladá trénerom hráčov do nominácie“.

„Ten pán novinár môže čakať, že to pravdepodobne zváži aj právne oddelenie, či tam nebudú nejaké následky,“ pohrozil generálny manažér.

Politika sa vraj oddeliť nedá

S názorom, ktorý vyjadril aj SZĽH, a teda že politika sa so športom miešať nemá, však nesúhlasí Martin Toth-Vaňo, redaktor portálu Šport.sk.

„KHL vznikla ako politický nástroj, ako nástroj propagandy Vladimira Putina,“ upozorňuje Toth-Vaňo a dodáva, že príkladov politizovania športu je v histórii ruskej ligy veľa.

„Symboly Z na štadiónoch, vojenské dresy,“ uvádza príklady redaktor. Pripomína aj to, že KHL už ako hokejová liga nespadá pod Medzinárodnú hokejovú federáciu (IIHF), ale pod ruské ministerstvo športu.

Podobný krok je nevídaný medzi hokejovými klubmi, s ktorými sa Slovensko dokáže kvalitatívne porovnávať. „Hráčov z KHL mali napríklad Slovinci alebo Francúzi. Vo Švédsku, Fínsku alebo Česku by to bolo neprípustné. Tam to hneď zakázali,“ hovorí Toth-Vaňo a dodáva, že napríklad v Lotyšsku bola účasť športovcov KHL v reprezentácii zakázaná zákonom.

Prístup SZĽH považuje za alibistický. „Keď vidíme, čo robí Rusko na Ukrajine a ako funguje ruská propaganda, v mojich očiach sa to nedá oddeliť. Ale Zväz to očividne dokázal,“ dodal.

Pozrite si kompletnú tlačovú konferenciu SĽZH:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok