Ukrajinská ofenzíva zmenila pravidlá hry. Vpád do Ruska bol risk, no Kursk je pre Kyjev korunovačný klenot

Rusko sa už vyše týždňa snaží posilniť obranu po nečakane rýchlom prieniku ukrajinských jednotiek do južnej časti Kurskej oblasti. Americkí predstavitelia pre CNN uviedli, že Rusi presmerovali tisíce vojakov z okupovaného ukrajinského vnútrozemia, aby čelili náhlej ofenzíve na južných hraniciach. Ruský prezident Vladimir Putin musel do boja povolať brancov, čím porušil svoj sľub, že ich do frontovej línie nenasadí.

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v sobotu 10. augusta 2024, tanky ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska. FOTO TASR/AP
Foto: TASR/AP

Do útoku nasadili všetky sily

Pod úspešnú ofenzívu sa podpísala protivzdušná obrana, podporné delostrelectvo, ako aj vojenské rušičky, ktoré ruskej armáde znemožňovali komunikáciu. Tepelná ochrana ich výzbroje taktiež pomohla vojakom vyhnúť sa dronom s termokamerami.

V priebehu niekoľkých hodín po vpáde na ruské teritórium sa Ukrajinci ocitli v blízkosti mesta Sudža. Televízia CNN zachytila niekoľko videí, na ktorých ukrajinskí vojaci pózujú pred dopravnými značkami a strhávajú ruské vlajky na dedinských radniciach v celej Kurskej oblasti.

Odborníčka britského inštitútu to považuje za prirodzenú reakciu armády, ktorá chcela týmto konaním poukázať na úspešný obrat vo vojnovom ťažení a dodať svojim vojakom silu pokračovať v boji za svoju vlasť.

Taktika obkľúčenia a pomoc civilistom

Ukrajinci sa však Rusom nepostavili v priamom ozbrojenom strete. Po vpáde do Kurskej oblasti ich obišli a odrezali. Zároveň zamerali svoju pozornosť na nepriateľské posily a raketovým útokom zlikvidovali jednu kolónu 14 ruských vojenských vozidiel pri Rylsku.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že ukrajinská armáda od začiatku invázie v Kursku obsadili 1 150 kilometrov štvorcových a 82 osád.

Podľa vojenských analytikov však nejde len o snahu Kyjeva ovládnuť nepriateľské územie, ale aj o sebaobranné opatrenie, keďže Kurská oblasť bola Rusmi často využívaná na odpaľovanie rakiet. Za zmienku stojí skutočnosť, že Ukrajina poskytla ruským civilistom v okupovaných mestách potravinovú pomoc, pre ktorú zriadila mimoriadny humanitárny koridor.

Seskuria dodáva, že nedávna útočná aktivita Ukrajiny by jej mohla poskytnúť "lepšiu vyjednávaciu pozíciu, keď príde na akékoľvek mierové rokovania v budúcnosti". Slová odborníčky nedávno potvrdil aj asistent prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak, ktorý uviedol, že cieľom vpádu bolo presvedčiť Rusko, aby vstúpilo do "férového rokovacieho procesu".

Kľúčový triumf pri mierových rokovaniach

Ruské ministerstvo obrany tento týždeň trvalo na tom, že odráža ukrajinský postup a berie so sebou zajatcov, avšak ruské posily boli pri poslednom zásahu prepadnuté a zasiahnuté leteckými a delostreleckými jednotkami.

Can Kasapoğlu, obranný analytik Hudsonovho inštitútu v rozhovore povedal, že v dohľadnej dobe nepredpokladá stiahnutie ukrajinskej armády. "Ofenzíva vrcholí a bojisko sa stabilizuje. Napriek tomu si už ukrajinská armáda zabezpečila operačnú hĺbku. Ak sa im podarí vytvoriť pevné obranné pozície, môžu zostať na ruskom území dlhý čas," uviedol pre CNN.

Kasapoğlu dodal, že Kursk by bol "korunovačným klenotom" Ukrajiny pri rokovaniach o ukončení konfliktu, ak sa Kyjevu podarí udržať si obsadené územie.

Pozrite si archívnu reportáž o evakuácii z Kurskej oblasti z 15. apríla 2024:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok