Rusko posilňuje obranu Belgorodskej oblasti. Vojaci mieria na hranice s Ukrajinou

15.8.2024 17:36

Rusko vyšle viac vojakov na obranu Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, oznámil vo štvrtok ruský minister obrany Andrej Belousov. Moskva k tomuto kroku pristupuje v čase prebiehajúceho cezhraničného prieniku ukrajinských síl do susednej Kurskej oblasti. Informuje o tom agentúra AFP.

Ruská armáda útočila na prístavné mestá na juhu Ukrajiny. Možno použila aj balistické rakety
Foto: TASR/AP

Ruská armáda pripravila "konkrétne kroky" na obranu Belgorodskej oblasti pred ukrajinskými útokmi, uviedol Belousov na stretnutí, na ktorom sa zúčastnil aj gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. Tieto kroky zahŕňajú aj "pridelenie dodatočných" vojenských síl.

Platí výnimočný stav

Gladkov vyhlásil v Belgorodskej oblasti v stredu výnimočný stav, pričom poukázal na to, že situácia v regióne je mimoriadne zložitá v dôsledku ukrajinského ostreľovania a dronových útokov.

Dronovým útokom Ukrajiny boli aj vo štvrtok vystavené viacero obce v Belgorodskej oblasti, uviedol Gladkov na sociálnej sieti Telegram, pričom informoval, že v meste Šebekino utrpeli zranenia najmenej šiesti ľudia.

Pozornosť sa však v súčasností sústredí predovšetkým na susednú ruskú Kurskú oblasť, kam Ukrajina minulý týždeň vyslala svojich vojakov a ozbrojené vozidlá. Ukrajinským silám sa podarilo dobyť už niekoľko tamojších obcí. Podľa agentúry AFP ide o najvážnejší útok na ruské územie od čias druhej svetovej vojny.

Pozrite si reportáž o evakuácii Kurskej oblasti z 15. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok